IZ PODIVLJALOG MORA

U Rovinju spašen mladi Nizozemac

25.07.2014 u 21:41

Bionic
Reading

Po olujnom nevremenu jučer je u blizini Rovinja spašen 18-godišnji nizozemski brodolomac koji je u prevrtanju jedrilice lakše ozlijeđen, a danas je, pošto se stišalo nevrijeme, odsukana jedrilica, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture

Kod ulaza u rovinjsku luku, zapadno od otoka Figarole, jučer popodne u olujnome nevremenu prevrnula se privatna jedrilica, dugačka 5,9 metara, pod nizozemskom zastavom. Jedini član posade i vlasnik plovila, nizozemski državljanin H.E.F. (1996.) tom je prilikom lakše ozlijeđen te je prevezen na obalu, gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Kako jučer zbog jakih udara vjetra, čija je brzina tijekom spašavanja dosezala 100 kilometara na sat, a valovi visinu od pet metara, djelatnici pulske Lučke kapetanije nisu uspjeli dotegliti jedrilicu, vjetar ju je bacio na obližnje stijene, gdje je ostala nasukana. Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) upozorila je preko riječke Obalne radiopostaje sva plovila na tom području na opasnost od nasukane jedrilice.

Danas, nakon smirivanja nevremena, organizirano je komercijalno odsukavanje jedrilice i njezino tegljenje na vez u rovinjsku ACI marinu, čime je akcija uspješno završena, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dodajući da na mjestu na kojem je jedrilica bila nasukana nije uočeno onečišćenje mora.