'POTRES' U REGIJI

Trojica policajaca iz BiH u zločinačkoj organizaciji

02.09.2009 u 13:25

Bionic
Reading

Tijekom zajedničke operacije pravosuđa Bosne i Hercegovine i Srbije, čiji je cilj razbijanje zločinačke organizacije kojoj je na čelu Darko Elez, uhićena su najmanje trojica policajaca iz BiH uključujući i jednog visokog dužnosnika državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prenose u srijedu bosanskohercegovački mediji

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH, po čijem su nalogu i obavljena brojna uhićenja na teritoriju te države, nije potvrdilo identitet niti broj osumnjičenih za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji koji su privedeni. Srbijanska policina potvrdila je kako su uhićene 22 osobe.

Mediji tvrde kako je u BiH uhićeno ukupno 14 osoba.

Među njima je navodno Bojan Cvijan, voditelj Odjela za borbu protiv trgovine narkoticima pri područnom uredu SIPA-e u Sarajevu, pripadnik Granične policije BiH Bojan Veselinović iz Prijedora, te jedan pripadnik posebne policijske postrojbe ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske iz Foče.

Za Cvijana se zna kako je prije prelaska u SIPA-u bio načelnikom odjela kriminalističke policije u Istočnom Sarajevu dok je Veselinović nedavno suspendiran pod sumnjom da je sudjelovao u ilegalnom prebacivanju ljudi preko granice.

Uz njih su, među ostalima, privedeni Blaško Furtula, Davor Dabić i Marko Krajišnik, te Admir Hodžić i Muhamed Ramić iz Sarajeva.

Svi oni od ranije su poznati policiji kao počinitelji kaznenih djela.

Darko Elez, po nepotvrđenim navodima, sumnjiči se da je 2006. godine organizirao pljačku više od milijun eura iz vozila Privredne banke Sarajevo a tereti ga se i kao naručitelja niza ubojstava članova konkurentske zločinačke skupine kojoj je na čelu Đorđe Ždrale. Obje kriminalne skupine djelovale su na širem području Istočnog Sarajeva.

U njihovim je obračunima na brutalan način ubijeno pet osoba.

Mediji podsjećaju kako je do uhićenja Eleza, koji je više od tri godine nesmetano živio u Beogradu, došlo nakon što je početkom tjedna potvrđena optužnica protiv Ždrale.

Đorđa Ždralu bosanskohercegovačkom pravosuđu izručila je Njemačka a on u sarajevskom zatvoru sada čeka početak suđenja po optužnici koja ga tereti da je 2000. godine organizirao ubojstvo Ljubiše Savića Mauzera, tadašnjeg ravnatelja policije MUP-a Republike Srpske. Mauzer je ubijen u zasjedi u Bijeljini.