KORUPCIJA NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Indeks 3: Na suđenju puštene snimke razgovora

28.08.2009 u 19:26

Bionic
Reading

Na zagrebačkome Županijskom sudu nastavljeno je suđenje u slučaju Indeks 3. Na današnjem ročištu preslušavali su se tajno snimljeni telefonski razgovori prvooptuženoga i drugooptuženoga

Iz razgovora se moglo čuti da je Ljubo Jurčić najstroži profesor na fakultetu te ga je nemoguće podmititi. Neki su razgovori vođeni u šiframa, a iz nekih se iščitava prisan, gotovo obiteljski odnos profesora i studenata koji su plaćali mito.

U ovom postupku devetero profesora zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i još 12 osoba tereti se za primanje i davanje mita radi kupnje ispita. Među optuženima je i bivša predsjednica saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić, piše HRT.

Suđenje je počelo 3. lipnja čitanjem optužnice. Krivnju su priznali prvooptuženi, a ujedno i glavni posrednik Milan Ćevid, vanjski suradnik na Fakultetu Marko Slipčević te studentice Antonija Katavić i Ivana Ćorluka. Ostalih 17 optuženika odbacilo je USKOK-ove optužbe.

Prema USKOK-u, cijena ispita bila je od nekoliko stotina do dvije tisuće eura. Studenti ili njihovi roditelji novac su davali dvojici posrednika koji su dio mita davali voditeljici referade. Ona je, prema njihovim uputama, studentima namještala ispitivače na koje su posrednici mogli utjecati.

Ovo je treća optužnica koja je podignuta nakon antikorupcijske akcije Indeks na zagrebačkom Sveučilištu.