BIVŠEM POLICAJCU 40 GODINA

'Zločin je počinio planski, hladnokrvno, bez dvoumljenja i kajanja'

07.04.2014 u 15:57

Bionic
Reading

Dvostruki ubojica Mario Slabinjac (40), koji je prošle godine u lipnju u automobilu pred troje djece ubio suprugu i njezina prijatelja, nepravomoćno je na Županijskome sudu u Sisku osuđen na jedinstvenu dugotrajnu zatvorsku kaznu od 40 godina.

Za više kaznenih djela, počinjenih 11. lipnja prošle godine na cesti između Graboštana i Krčeva, sudsko je vijeće prihvatilo kvalifikacije iz optužnice. Tako je za teško ubojstvo supruge Blaženke Slabinjac (39) kažnjen s 25 godina zatvora, za teško ubojstvo njezina prijatelja Ivice Hajdukovića (45) s 21 godinom zatvora, za teško uvojstvo u pokušaju za dvije malodobne kćeri po šest godina i ubojstvo u pokušaju malodobnog Patrika Hajdukovića s četiri godine zatvora, što je pretvoreno u jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina.

Bivši policajac Mario Slabinjac nije bio na izricanju presude, o čemu je pisano obavijestio sudsko vijeće. Vrijeme provedeno u pritvoru Slabinjcu se uračunava u kaznu, a morat će podmiriti i sudske troškove od 23.740 kuna.

U obrazloženju presude predsjednica vijeća Melita Avedić rekla je kako je Slabinjac nekoliko teških kaznenih djela počinio iz vrlo niskih pobuda, ljubomore, koja sama ne znači nisku pobudu, ali ako uzrokoje smišljeno ubojstvo - jest. Kako je objasnila, 'poduzeo je niz smišljenih radnji kako bi ostvario svoj naum, i to planski, hladnokrvno, bez dvoumljenja i kajanja'.

Branitelji osuđenoga Davor Marčec i Tomislav Keser najavili su žalbu Vrhovnome sudu.

Podsjetimo, Slabinjac je u lipnju prošle godine automatskom puškom izrešetao automobil u kojem su se nalazili Blaženka i Ivica te troje djece - njegove i Blaženkine kćeri od osam i devet godina te Hajdukovićev 17-godišnji sin. Na početku suđenja za ovaj okrutan zločin Slabinjac je izjavio da se ne osjeća krivim!

Sukobi između Marija, bivšeg policajca, i Blaženke počeli su kad ga je ona ostavila i s djevojčicama otišla živjeti s Ivicom. Mario im je nekoliko puta prijetio, a zbog zlostavljanja djece, bio je osuđen na godinu i pol zatvora. Ubojstvo je počinio uoči odlaska na odsluženje zatvorske kazne.

Slabinjac, koji je zaposlenik Ravnateljstva policije u Upravi za posebne poslove sigurnosti na čuvanju objekata u Zagrebu, bio je suspendiran te mu je oduzeto službeno oružje. Otkaz nije mogao dobiti sve dok Ravnateljstvo na uvid ne dobije pravomoćnu presudu. Neslužbeno doznajemo kako je Ravnateljstvo nije dobilo iako je Slabinjac osuđen na godinu i pol zatvora zbog zlostavljanja supruge i djece, što je u travnju i potvrđeno.

Centar za socijalnu skrb Hrvatske Kostajnice ranije poduzimao mjere vezane za obitelj Slabinjac. Upravo su oni i zbrinuli djevojčice nakon dvostrukog ubojstva. Da je sustav zakazao te nije zaštitio djecu i majku od evidentnog i osuđenog nasilnika, smatraju i u Autonomnoj ženskoj kući. Ocjenjuju da institucije države bagateliziraju nasilje nad ženama i djecom i ne smatraju ga ozbiljnim društvenim problemom, a ta organizacija zahtijeva najstrožu sankciju za nadređene koji su svojim nečinjenjem pridonijeli dvostrukom ubojstvu kao i činjenici da je troje malodobne djece ostalo bez majke i oca.