Crna kronika ODVJETNIČKO-SUDSKI KRUG

'Jociću nije nuđen status zaštićenog svjedoka'

Sretenu Jociću, osumnjičenom za organiziranje ubojstva vlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića, nitko nije nudio status svjedoka-suradnika, kazao je za beogradske Večernje novosti od srijede jedan od Jocićevih odvjetnika Veljko Delibašić dodajući da se ni policija, ni tužiteljstvo niti sud nisu obratili s takvim prijedlogom Jociću ili braniteljskom timu

BEOGRAD - "Prema našem zakonu policija ne može izići s takvim prijedlogom, jer je to isključivo nadležnost specijalnog tužitelja. Kao branitelj ne očekujem da takav prijedlog stigne Jociću jer, prema do sada prikupljenim dokazima, ne postoji niti indicija da je umiješan u ubojstvo Ive Pukanića", rekao je Delibašić tom listu.

On je dodao kako braniteljski tim sprema obiman materijal kojim će dokazati da Jocić nije izvršitelj kaznenog djela koje mu se stavlja na teret.

Kako se dodaje, sutkinja i glasnogovornica beogradskog Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić kazala je da u sudu za sada nema ni nagovještaja da će Jociću biti ponuđen status svjedoka-suradnika.

Ona je objasnila da osoba koja je osumnjičena da je organizator kriminalne skupine po zakonu ne može dobiti povlašteni status, te da je to moguće ako tužiteljstvo prekvalificira kazneno djelo.

Specijalni tužitelj Miljko Radisavljević istaknuo je da je istraga protiv Sretena Jocića strogo povjerljiva te da detalji vezani za prikupljanje dokaza, saslušanje svjedoka i vještačenja neće biti priopćeni javnosti.

Beogradski dnevnik Blic u utorak je objavio da će Jociću biti ponuđen status zaštićenog svjedoka pod uvjetom da otkrije imena aktera nerasvijetljenih ubojstava koja su u posljednjih petnaest godina izvršena u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Nizozemskoj. Kako je navedeno, spisak zahtjeva koje će Jocić morati ispuniti kako bi dobio status ključnog svjedoka sastavljen je u dogovoru policija četiri zemlje, a prvi uvjet je da Jocić razotkrije vrh zločinačke organizacije koja je naredila ubojstvo Pukanića.

Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, uhićen je u Beogradu 27. travnja i nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je organizator ubojstva vlasnika zagrebačkog tjednika Nacional Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još