POSLJEDICE NAPADA

Eksplozije pojačale budnost policije i liječnika

11.01.2013 u 21:57

Bionic
Reading

Dvije slabije eksplozije koje su u manje od 48 sati potresle dva susjedna naselja u zapadnom dijelu Zagreba, na gradske su ulice izvukle duge policijske cijevi, a dok čelnici snaga sigurnosti tvrde da ovaj događaj nema veze s terorizmom, neovisni stručnjaci upozoravaju da teroristički čin ne mora nužno imati pogubne posljedice. Načelnik krim policije Vitomir Bijelić potvrdio je kako je riječ o improviziranim eksplozivnim napravama. Potvrđeno je i kako su policajci pojačano na terenu

Opsežna policijska istraga obuhvatila je više od stotinu osoba, no još nitko nije službeno osumnjičen, kao što nema ni jasnog odgovora jesu li eksplozije povezane te koji im je motiv.

Osim što su se dogodile na malom području, zajedničko im je što su u oba slučaja improvizirane eksplozivne naprave prouzročile tek manju štetu - neznatno oštećenje pruge 50-ak metara zapadno od željezničke postaje Podsused i pucanje stakala na autobusnoj stanici na raskrižju Aleje Bologne i Gospodske ulice.

Informacije o novom bombaškom napadu izazvale su opravdanu bojazan građana, no odgovorni uvjeravaju da je na ulici noćas 'svaki policajac' i da se još pažljivije prati situacija.

'Policijski službenici jesu pojačano na terenu i aktivnosti su postavljene na najvišu razinu', doznaje se iz Ravnateljstva policije.

Iz jedne od zagrebačkih bolnica tportalu je neslužbeno potvrđeno kako su medicinski djelatnici dobili naputak da budu u stanju pripravnosti, što je posve razumljivo s obzirom na novonastale okolnosti. Napominju i kako ne treba stvarati paniku, no potreban je oprez.

Vitomir Bijelić, načelnik uprave Kriminalističke policije, potvrdio je za HTV kako će 'u iduća 24 sata sklopiti onaj kriminalistički mozaik koji će dati osnovu da se točno određena osoba i osumnjiči za počinjenje kaznenih dijela'. 'Hoće li među njima biti i osoba koja je ozlijeđena u eksploziji, ne možemo isključiti', odgovorio je Bijelić.

Po njemu, 'ne može se ni isključiti da je u počinjenju kaznenih djela, od faze planiranja do izvršenja, bilo i više osoba'. Vjeruje kako će uskoro dobiti odgovor i na ta pitanja te imati osumnjičene osobe - jednu ili više njih.

Potvrdio je i kako 'nije riječ o formacijskom minsko-eksplozivnom sredstvu, nego improviziranim eksplozivnim napravama'.

Nakon okončanja istrage i vještačenja prikupljenih na mjestima eksplozija, policija bi trebala odgovoriti i povezuje li te događaje isti počinitelj ili eksplozivna naprava.


Nagađanja o mogućem terorističkom činu do sada su odbacili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, šef zagrebačke policije Goran Burušić i načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić koji je eksplozije okarakterizirao djelima protiv opće sigurnosti.

No, suprotno tvrde sigurnosni stručnjaci poput dugogodišnjeg kriminalista i ratnog zapovjednika vojne policije Mate Laušića te umirovljenog policajca Branka Lazarevića koji je eksplozije povezao sa sličnim incidentima što su se u Zagrebu događali prije dvadesetak godina.

Laušić je u medijskim istupima ustvrdio da smisao terorizma nije nužno velik broj žrtava, već unošenje panike i skretanje medijske pozornosti.

Osim domaćih medija, zanimanje za eksplozije koje su potresle zapadni dio Zagreba postale su i svjetska vijest koju su prenijeli mediji od Srbije preko Njemačke do Amerike.