USMRTIO PET OSOBA

Umro napadač na kraljevsku povorku u Nizozemskoj

01.05.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Vozač koji je u četvrtak automobilom uletio među okupljene Nizozemce dok su pozdravljali kraljevsku povorku, pri čemu je smrtno stradalo pet osoba, umro je noćas u amsterdamskoj bolnici. Dvanaest osoba koje je ozlijedio u teškom su stanju

Automobil je uletio u gomilu na paradi povodom Kraljičina dana u Nizozemskoj i usmrtio pet, a ozlijedio najmanje 12 osoba. Nitko od članova kraljevske obitelji, uključujući kraljicu Beatrix, nije ozlijeđen. Vozač automobila, vjerojatno je hotimice naletio na okupljene i optužen je za napad na kraljevsku obitelj koja je sudjelovala na proslavi.

Prema izvještajima, vozač se namjeravao zaletjeti u otvoreni autobus koji je vozio kraljicu Beatrix, ali je promašio. "Sve upućuje na hotimičan napad", rekao je sudski dužnosnik na konferenciji za novinare u Apeldoornu.

Crni Suzuki je u svom luđačkom naletu usmrtio pet, a ozlijedio 12 osoba, a zatim je smrskan nastavio vožnju sve dok se nije zabio u obližnji spomenik. Vozač (38) također je ozlijeđen, uhićen i hospitaliziran. Kasnije je podlegao ozljedama i preminuo.

Kraljevska obitelj otkazala je ostale svečanosti povodom nacionalnog praznika Kraljičinog dana u gradu Apeldoornu, 90 kilometara udaljenom od Amsterdama.