rat na bliskom istoku

Iran napao Izrael valovima dronova i raketa, u regiji vlada izvanredno stanje

13.04.2024 u 22:14

Bionic
Reading

Iran je lansirao dronove prema Izraelu, a sve je potvrdio glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari

sažetak

Iranski napad na Izrael

  • Iran je u subotu navečer napao Izrael dronovima i raketama
  • Izraelske, jordanske, američke i britanske zračne snage sudjelovale su u obrani izraelskog zračnog prostora
  • U napadu je lansirano više od 200 projektila i dronova, a izraelska vojska tvrdi da je oborena 'većina' 
  • Zapadni svijet osuđuje iranski napad, dok u zemlji i regiji vlada izvanredno stanje 

4:40 Sin posljednjeg iranskog šaha Muhameda Reze Pahlavija i nesuđeni prijestolonasljednik Reza Pahlavi oglasio se na društvenoj mreži X povodom iranskog napada na Izrael.

'Godinama sam govorio da su sudbine Iranaca i Izraelaca jedinstveno isprepletene. Imamo zajedničke nade za mir, ali to nam uskraćuje zajednički neprijatelj: Islamska Republika. Ovaj režim predstavlja egzistencijalnu prijetnju i Iranu i Izraelu, koja će trajati sve dok je ovaj režim na vlasti', napisao je na X-u. >>>Cijeli članak<<<

  • +4
Princ Reza Pahlavi Izvor: EPA / Autor: LUCAS DOLEGA

4:09 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki predsjednik Joe Biden razgovarali su oko 25 minuta, tvrde izraelski dužnosnici.

4:07 Izraelski sigurnosni kabinet ovlastio je premijera Netanyahua, ministra obrane Gallanta i ministra Bennyja Gantza da odluče o izraelskom odgovoru na iranski napad, rekla su dva izraelska dužnosnika. Izraelski ratni kabinet sastat će se danas kako bi raspravio to pitanje, objavio je izraelski novinar Barak Ravid.

3:12 Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu. Nanijeta je i šteta jednom vojnom postrojenju na jugu, gdje je također bilo nekoliko ozlijeđenih, izvijestio je Izrael. >>>Cijeli članak<<<

2:45 Istitut za proučavanje rata objavio je kako je sastav iranskog napada na Izrael vrlo sličan udarima koje izvode Rusi u Ukrajini. Miješavina dronova, krstarećih i balističkih raketa optimalna je za probijanje zapadnih sustava protuzračne obrane, napomenuli su. Jasno je kažu, da su Iranci naučili kako izvesti zračne napade od Rusa i Hutista te su razvili opasnu strategiju koja može ugroziti izraelsku i američku obranu

  • +8
Iranske rakete iznad Izraela Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

2:32 Izraelski mediji javljaju kako će uskoro razgovarati američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

2:21 Glasnogovornik izraelske vojske (IDF) Daniel Hagari rekao je da je Izrael presreo 'veliku većinu' prijetnji koje su lansirane iz Irana. Uz to objavio kako je Iran lansirao više od 200 raznih dronova, balističkih i krstarećih raketa.

2:20 Glavni tajnik UN Antonio Gutierrez osudio je iranski napad na Izrael i poručio kako si svijet ne može priuštiti još jedan rat.

2:16 Američke snage nisu napadnute od strane Irana i njigovih saveznika, izjavila su za CNN dvojica američkih dužnosnika.

1:58 Američki predsjednik Joe Biden još uvijek je na sastanku sa stožerom za nacionalnom sigurnost, ali je poručio kako američka podrška Izraelu ostaje nepokolebljiva.

1:35 Izraelska nacionalna televizija pozvala se na 'sigurnosnog dužnosnika' koji poručuje da se sprema obrana od novog vala dronova i raketa koji bi trebali krenuti iz Irana. U međuvremenu stižu brojne snimke presretanja i iranskih udara na Izrael.

1:25 Balističkim projektilom navodno je pogođena i velika izraelska zračna baza Nevatim, dok su uspješno oborene iranske rakete koje su trebale pogoditi iranski parlament - Knesset.

1:17 Izraelske, američke i britanske zračne snage i dalje presreću iranske dronove i rakete. Objavljene su prve snimke udara na izraelske gradove. Izraelci istovremeno napadaju Damask i Latakiju u Siriji.

1:05 Iranski dronovi počinju u većim brojevima stizati do Izraela.

1:01 U obaranje iranskih dronova uključile su se i američke zračne snage, međutim nije jasno gdje i koliko je dronova točno oboreno. ​​​

​0:54 U Jeruzalemu se čuju eksplozije, društvenim mrežama šire se snimke presretanja projektila.

0:46 Sjeverom Izraela oglašene su zračne opasnosti.

0:41 Sky News javlja da su britanski borbeni avioni angažirani kako bi pomogli Izraelu oboriti iranske dronove i projektile.

0:38 Iranski građani slave početak napada na Izrael.

0:31. Izraelski Galatz, vojna radio postaja objavila je kako je izvan izraelskog zračnog prostora već oboreno oko stotinu iranskih dronova. Odašilje se i poruka da će izraelska odmazda biti 'jasna i odlučna'

0:16 Sirijska protuzračna obrana navodno je pod punom uzbunom - oko Damaska su raspoređeni ruski sustavi Pantsir u očekivanju napada iz Izraela.

0:13 Izraelski mediji javljaju da je stanovnicima Golanske visoravni naređeno da ostanu u skloništima. Cijelim područjem patroliraju borbeni zrakoplovi spremni za presretanje iranskih dronova i raketa.

23:57 Iranska novinska agencija IRNA citirala je 'upućeni izvor' koji tvrdi da je Iran lansirao i prvi val balističkih raketa prema Izraelu. Uz to, objavljena je snimka lansiranja.

Lansiranje iranske balističke rakete Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže

23:47 Izraelska vojska počela je s preventivnim napadima na jug Libanona, raketnim napadima gađaju se Hezbolahove mete, javljaju izraelski mediji, dok društvenim mrežama kolaju snimke. U sjevernim izraelskim kibucima oglašena je zračna uzbuna u očekivanju iranskih projektila i dronova.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Reddit

23:41 Izrael je napadnut i s juga Libanona, deseci raketa lansirani su prema Galileji i Golanskoj visoravni.

23:31 Američki mediji javljaju da je prema Izraelu možda krenulo i do 500 iranskih dronova. Izraelu prijateljske arapske zemlje poput Jordana poručile su da će krenuti u presretanje dronova.

23:25 Izraelska vojska objavila je kako je iranski napad 'opasna esklacija sukoba', dok je Iranska revolucionarna garda poručila da se njezina operacija zove Istinito obećanje - True promise. U međuvremenu, u Tel Avivu sastao se glavni stožer izraelske vojske te je objavljeno da su do ponedjeljka zabranjna sva javlja okupljanja.

23:16 Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei objavio je kako će 'maliciozni cionistički režim bit kažnjen', nakon što je službeni Teheran potvrdio lansiranje dronova i raketa prema Izraelu. Na videu objavljenom na društvenoj mreži X, Khamenei je među ostalim rekao: Maliciozni režim je napravio krivi korak u ovom slučaju. Trebao bi biti kažnjen i bit će kažnjen'.

23:11 IDF je izvijestio da je, u odgovoru na iranski napad, u Libanonu raketirao postrojenja Hezbolaha, organizacije koju financira Iran.

23:08 Američki predsjednik Joe Biden skratio je svoj posjet Delawareu i helikopterom se vratio u Bijelu kuću.

23:05 Iranska revolucionarna garda objavila je da je uz dronove lansirala i rakete na nekoliko ciljeva unutar Izraela kako bi odgovorila na 'brojne zločine koje je počinio cionistički režim'

23:03 Na društvenim mrežama pojavila se snimka iranskih dronova na putu prema Izraelu. Snimljeni su iznad Iraka.

23:00 Jordan je proglasio izvanredno stanje nakon što je Iran lansirao dronove prema Izraelu. Jordan je ranije zatvorio zračni prostor u očekivanju iranskog napada.

22:50 Iranska revolucionarna garda potvrdila je da su lansirali dronove, piše Sky News.

22:45 Izrael zatvara zračni prostor za sve letove. Dronovi se očekuju oko dva ujutro po lokalnom vremenu.

Hagari je rekao da Izrael promatra situaciju da će dronovima trebati nekoliko sati da dosegnu izraelski zračni prostor. Hagari je rekao da IDF provodi obrambeni plan zajedno sa središnjim zapovjedništvom SAD-a i drugim partnerima u regiji kako bi presreli dronove prije nego što dođu do Izraela te da su spremni za različite scenarije.

Izraelski Channel 12 TV izvijestio je prije Hagarijeve izjave da je Iran lansirao desetke bespilotnih letjelica na mete u Izraelu i da se očekuje da će njihov let trajati satima.

Stručnjak s kojim je televizija razgovarala, umirovljeni general Amos Yadlin, rekao je da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih.

Nekoliko dronova viđeno je kako lete iz smjera Irana iznad iračke pokrajine Sulajmanijah, rekla su Reutersu u subotu tri sigurnosna izvora.

Iranski dron Shahed-136 Izvor: Profimedia / Autor: Sobhan Farajvan/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

U međuvremenu je Jordan privremeno zatvorio svoj zračni prostor navodeći regionalni rizik, navodi se u izvješću privatnog televizijskog kanala Roya News koji se pozvao na službe civilnog zrakoplovstva.

Isto je učinio i Irak, koji se nalazi između Izraela i Irana, a digao je i svoju vojsku u stanje pripravnosti.

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su da je Iran lansirao dronove prema teritoriju Izraela. Potvrdili su Hagarijeve riječi da su spremne i zračne snage i mornarice.

Vojne napetosti na Bliskom istoku značajno su porasle nakon navodnog izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u sirijskom glavnom gradu Damasku početkom travnja, u kojem su ubijena dva brigadna generala. Državni vrh u Teheranu zaprijetio je osvetom.