AFERA FIMI MEDIA

Jurak objasnila kako je sklopila dobar posao s HDZ-om

07.05.2012 u 13:34

Bionic
Reading

Petooptužena u aferi Fimi media Nevenka Jurak, vlasnica agencije po kojoj je slučaj i nazvan, odlučila se pred Županijskim sudom u Zagrebu braniti šutnjom, pa je stoga predsjednica sudskog vijeća Ivana Čalić započela nastavak ročišta čitanjem njezinih iskaza koje je dala u studenom 2010. godine

Jurak je u svom iskazu detaljno opisala kako se iz većine državnih tvrtki (HEP, INA, CROSCO...), ministarstava i agencija izvlačio novac za potrebe HDZ-a. Čitava priča započela je 2004. kada se zbližila s Mladenom Barišićem kojega je poznavala 20-ak godina. On joj je sredio izradu plakata, bedževa i ostalih promo materijala za HDZ, njena je tvrtka taj posao odredila besplatno, nakon čega joj je Barišić osigurao posao s HDZ-om.

Prema USKOK-ovim procjenama, preko afere Fimi medija državni proračun je oštećen za više od 70 milijuna kuna.

Prema njezinom iskazu, prvooptuženi u ovoj aferi, bivši premijer Ivo Sanader želio je novu tvrtku koja bi radila s HDZ-om jer je tvrtka Maxmedia koja je prije radila s HDZ-om navodno ostavila velika dugovanja.

Jurak je navela da nije imala pojma kakav će dogovor postići Sanader i Barišić, a on je glasio troškovi i provizija od pojedinih poslova idu Fimi mediji, a da dobit ostaje HDZ-u.

Petooptužena je navela kako su se iz državnih tvrtki poput HEP-a slale fakture za poslove koji nikad nisu obavljani, iako je Fimi media početkom 2000-tih bila mala tvrtka sa samo jednom zaposlenom, zahvaljujući Barišiću i Sanaderu 2007. godine Jurak je u Fimi mediji imala 11 zaposlenih ljudi.

Navela je kako je Barišiću osobno predala 35 milijuna kuna, a on joj je napomenuo kako dio novca ide za podmirenje duga Europlakatu i Hrvatskom listu iz Zadra. Drugi dio otišao je za pokrivanje dugova koje je ostavila Maxmedia i plaće zaposlenika u HDZ-u. Potvrdila je i da je dio novaca bio izvlačen preko tvrtki Onida u vlasništvu Bojana Dimića i Ani-lon u vlasništvu Anite Papeš Lončar, koji su se prije početka ovog sudskog procesa nagodili sa sudom te će morati odslužiti šest, odnosno, 11 mjeseci zatvorske kazne, a pristali su i vratiti 3,8 milijuna kuna.

Zanimljivu priču tijekom davanja iskaza Jurak je pričala oko dobivanja posla u MUP-u u vrijeme kada je na čelu tog ministarstva bio Ivica Kirin.

'Još 2006. godine Barišić mi je rekao da će Fimi media dobiti posao s MUP-om, a Kirin me je upoznao s kolikim budžetom raspolaže. Objasnila sam Kirinu da MUP ima popuste od 10 posto za televizijske spotove, a 30 posto za radijske, na što mi je on rekao da ih zanemarim.

Kada ga je naslijedio ministar Berislav Rončević, i njega sam upoznala s mogućnošću dobivanja popusta, ali sam mu predložila da za mogućnost diskonta povećamo količinu emitiranja spotova. Sličnu praksu nastavio je i njegov nasljednik Tomislav Karamarko', zaključila je Jurak. Suđenje se nastavlja sutra čitanjem drugog dijela njezinog iskaza.