GRUPA NA FACEBOOKU

Splitska policija provodi izvide zbog poziva na netrpeljivost prema LGBT populaciji

27.04.2012 u 22:16

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i djelatnici PU splitsko-dalmatinske održali su koordinacijski sastanak u vezi s postupanjem oko održavanja 'Split Pridea 2012', kao i o provođenju izvida Facebook grupe koja poziva na netrpeljivost prema pripadnicima LGBT populacije, izvijestilo jeDržavno odvjetništvo na web stranici

U povodu najave održavanja ovogodišnjeg 'Split Pridea', 9. lipnja 2012, državno odvjetništvo u priopćenju je podsjetilo i na poduzete radnje nakon održavanja prošlogodišnje gay parade. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je od Policijske uprave splitsko-dalmatinske zaprimilo kaznene prijave protiv 25 osoba zbog kaznenih djela počinjenih povodom i tijekom 'Split Pridea' 11. lipnja 2011. u Splitu.

Protiv 22 osobe su podnesene kaznene prijave zbog kaznenih djela nasilničkog ponašanja i povrede prava na okupljanje i javni prosvjed, sve vezano uz zločin iz mržnje KZ-a. Protiv dvije osobe podnesene su prijave zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije, a protiv jedne osobe podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti.

Po spomenutim kaznenim prijavama, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu dosad je splitskom Općinskom sudu podnijelo optužne prijedloge protiv 16 osoba, dok su protiv dvije osobe Županijskom sudu u Splitu podneseni prijedlozi za poduzimanje određenih istražnih radnji, navodi se u priopćenju splitskog Općinskog državnog odvjetništva.

Protiv trojice prijavljenih osoba kaznene su prijave odbačene.

Od četiri kaznene prijave protiv maloljetnika, za dvojicu je Općinskom sudu u Splitu podnesen prijedlog za primjenu odgojne mjere, a prema jednom maloljetniku je istom sudu podnesen zahtjev za pokretanje pripremnog postupka, dok je prema jednom maloljetniku u tijeku postupak posredovanja.

Do 11. travnja 2012. Općinski sud u Splitu je u navedenim predmetima donio sedam osuđujućih presuda, pojašnjava se u priopćenju Državnog odvjetništva.