SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN

Novinarka HTV-a svjedočila: Merčep je bio glavni

16.03.2012 u 16:32

Bionic
Reading

Na suđenju bivšem savjetniku u MUP-u Tomislavu Merčepu danas su ispitani prvi svjedoci, među kojima i Ana Mudrić, koja je kao novinarka HTV-a u listopadu i studenome 1991. često razgovarala s Merčepom za kojeg je rekla kako ne zna je li bio zapovjednik, ali se od prije znalo da je bio 'glavni čovjek'

Svjedokinja je ispričala da je po nalogu urednika Tomislava Marčinka otišla napraviti prilog o Merčepu kojeg je trebalo prikazati kao osobu zaslužnu za oslobađanje Bujavice. Tada je u istoj zgradi vidjela Peru Rajčevića, kojeg je od prije poznavala s političkih skupova socijalističkog saveza na kojima je on bio predstavnik Pakraca, a za kojeg joj je njegova supruga rekla da je nestao.

Rajčević je sjedio na klupi i bio je otečen, a Merčep je, odjeven u zeleni kombinezon bez oznaka, na njezino pitanje što je s Rajčevićem odgovorio: 'Pusti to.' Svjedokinja o tome nikome nije ništa rekla, nego je to razglasio njezin snimatelj, koji je u međuvremenu umro.

Tada nije mogla zaključiti da je Merčep zapovjednik, no rekla je kako se od prije znalo da je on 'glavni čovjek'.

Merčep je, pak, rekao da mu novinarka nije rekla za Rajčevića te da bi u suprotnome sigurno nešto poduzeo. Na njegovo pitanje je li se ikad predstavljao kao zapovjednik svjedokinja je odgovorila da nije.

Svjedokinja Ana Cicvara ispričala je da joj je suprug Mirko Cicvara nestao dok je bila u Njemačkoj. Susjeda joj je poslije ispričala da je vidjela kako su u njihov stan s njezinim suprugom ušli gardisti te da je mislila da idu k njemu na kavu.

Ispričala je da je nakon povratka iz Njemačke otišla u svoj stan u kojem je sve bilo razbacano, a pritom joj je Pavo Mlinarić prijetio da će ih sve pobiti i repetirao pištolj. Kazala je da je na više mjesta prijavila nestanak supruga i da su joj u kriznom štabu u Pakračkoj Poljani rekli da će je poslati na ratište ako još jedanput dođe

O suprugovoj sudbini svjedokinja ništa nije doznala. 'Čula sam puno priča o tome što mu se dogodilo, a zaključila sam da je o tome najbolje ne razmišljati', rekla je.

Iskaz je dala i Ana Arland, čiji je suprug Ostoje Subanović nestao 16. listopada 1991. On je tada otišao u ambulantu zbog bruha i otad mu se gubi svaki trag. Svjedokinja je tek lani na sudu doznala da joj je suprug ubijen.

Na kraju svjedočenja Ana Arland upitala je suca Zdravka Majerovića ima li pravo na kakvu odštetu, na što joj je sudac odgovorio: 'Iskreno - ne znam.

Merčepa optužnica tereti da je od 8. listopada do polovice prosinca 1991., kao savjetnik u MUP-u i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, osobno naredio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 19. ožujka ispitivanjem novih svjedoka. Zbog zauzetosti sudnica u zagrebačkome Županijskom sudu, glavne rasprave vode se na Trgovačkom sudu.