Crna kronika SLUČAJ 'KERESTINEC'

Optužnica za zlostavljanje ratnih zarobljenika

Podignuta je optužnica protiv bivšeg zapovjednika Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepana Klarića i četvorice njemu podređenih hrvatskih vojnika zbog sumnje da su 1991. i 1992. zlostavljali 34 ratna zarobljenika

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je optužnicu protiv 54-godišnjeg Klarića te Dražena Pavlovića (46), Viktora Ivančina (59), Željka Živeca (43) i Gorana Štrukelja (44) podiglo nakon jednogodišnje istrage.

Za petoricu optuženih za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika zatraženo je produljenje pritvora zbog težine kaznenog djela za koje se terete. O tom zahtjevu će poslijepodne odlučivati zagrebački Županijski sud na kojem će se i održati suđenje.

Petoricu optuženih tereti se da su od prosinca 1991. do 25. svibnja 1992. zlostavljali 34 zarobljenika kojima su, kako kažu u državnom odvjetništvu, nanesene velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Klarić je optužen kao zapovjednik Konačišta ratnih zarobljenika, koje se prvotno nalazilo u Zagrebu, a potom u vojarni 'Kerestinec', a ostali kao pripadnici Hrvatske vojske koji su nadzirali rad stražarskih službi.

U državnom odvjetništvu kažu da je Klarić ostalim optuženicima, njima podređenim stražarima i drugim pripadnicima HV-a dopuštao da zatočene ratne zarobljenike na razne načine fizički i psihički zlostavljaju, a i sam je u tome navodno sudjelovao. Optužene se, osim za sudjelovanje u zlostavljanju, tereti i da nisu ništa poduzeli kako bi spriječili zlostavljanja i kaznili počinitelje. Time su, smatra državno odvjetništvo, pristali da njima podređene osobe nastave s takvim protupravnim radnjama kao i na njihove posljedice.

Petorica optuženih uhićeni su krajem studenog prošle godine. Mediji su tada pisali da je rad na slučaju počeo nakon prijave bivšeg pripadnika JNA koji je za ratni zločin optužio nepoznate počinitelje. U bivšoj raketnoj bazi JNA u Kerestincu navodno su zlostavljani i mučeni pripadnici bivše JNA, srpskih paravojnih postrojba i zarobljeni civili, među kojima je bilo i žena.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još