EKSPLOZIJA U ŠIBICARI

Istražni zahtjev protiv direktora Tvornice šibica Drava

26.08.2011 u 09:20

Bionic
Reading

Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, osječko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je istražni zahtjev istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku protiv hrvatskog državljanina (1958) i trgovačkog društva iz Osijeka

Neslužbeno se doznaje da se radi o eksploziji u osječkoj Tvornici šibica Drava, u čijem je pogonu 28. svibnja ozlijeđeno pet radnica, od koje dvije teško, a jedna je od posljedica ozljeda umrla u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

U jučerašnjem priopćenju DORH navodi da je 53-godišnjak 28. svibnja u Osijeku, prilikom izvođenja poslova čišćenja prostorija koje su bile u zakupu tog trgovačkog društva, iako svjestan da se u njima nalaze odbačene organske kemikalije, propustio organizirati posao na način siguran za živote i zdravlje radnika, što je bilo suprotno Zakonu o zaštiti na radu, olako držeći da njihova sigurnost neće biti ugrožena.

Osumnjičeni je, ističe DORH, kao zaposlenik osumnjičenog trgovačkog društva bio zadužen za provođenje mjera zaštite na radu sukladno važećim propisima.

Međutim, kada je radnica D. V. (1977) ubacila komad odbačenog metala u limenu kantu u kojoj se nalazio kalijev klorat došlo je do eksplozije uslijed koje je smrtno stradala, dok je radnica R. K. (1961) zadobila teške tjelesne ozljede, a radnice B. B. (1967), R. K. (1978) i K. D. (1974) su zadobile lakše tjelesne ozljede.

Istražni zahtjev je podnijet i protiv trgovačkog društva jer je propustom 53-godišnjaka kao njegovog zaposlenika to društvo povrijedilo svoju dužnost postupanja.