NAVALA NA JADRAN

Velike gužve na autocestama, ali bez čekanja na Lučkom

09.07.2011 u 16:30

Bionic
Reading

Vrlo je gust promet i u Istri, na Istarskom ipsilonu u smjeru većih turističkih odredišta, kao i duž jadranske obale

Promet na autocesti A 1 Zagreb-Karlovac i dalje je pojačan, ali se vozi bez zastoja i čekanja na ulazu u Lučkom, javljaju iz Hrvatskog auto kluba nakon što su jutro obilježile kolemetarske kolone.

Na izlazu s autoceste u Lučkom kolona je oko tri kilometra (vozači mogu koristiti i naplatu Demerje, gdje nema čekanja, a cestarina se može platiti osim ENC-om i debitnim te kreditnim karticama), izvijestio je HAK.

Zbog nekoliko prometnih nezgoda koje su se dogodile na autocesti A 1 tijekom jutra HAK vozačima savjetuje da održavaju propisanu sigurnosnu udaljenost i prilagode brzinu uvjetima na cestama.

Na izlazu s autoceste A 2 Zagreb-Macelj, za naplatu cestarine u Trakoščanu, kolona je oko dva km (vozila se kroz tunel Frukov krč propuštaju naizmjence).

Preko graničnih prijelaza Rupa i Pasjak na hrvatsko-slovenskoj granici danas do 14,30 sati u Republiku Hrvatsku ušle su 33.442 osobe, doznaje se iz postaje granične policije u Rupi. U istome razdoblju zemlju je preko Rupe i Pasjaka napustilo 19.779 osoba. Na oba granična prijelaza promet je tijekom cijeloga dana znatno pojačan.

Povremena čekanja zbog gustoće prometa moguća su i na izlazu Oštrovica, na autocesti A 6 Rijeka-Zagreb, u smjeru Crikvenice, odnosno Krka te na autocesti A 7 Rupa-Rijeka, na naplati Rupa. Na riječkoj obilaznici, kod čvora Draga vozila se sporo spuštaju prema moru i čekaju za uključivanje na Jadransku magistralu (D 8) u Bakru. Vrlo je gust promet i u Istri, na Istarskom ipsilonu u smjeru većih turističkih odredišta, kao i duž jadranske obale, no tamo se vozi bez zastoja.

Na graničnim prijelazima Macelj i Kaštel za ulazak se čeka oko sat vremena, a na Rupi oko 35 minuta. Na izlazak se na Maclju i Plovaniji čeka oko pola sata, a na Rupi oko 20 minuta.

Pojačan je priljev vozila u trajektnim pristaništima prema sjeverno i srednjedalmatinskim otocima, pa se po potrebi uvode i dodatne trajektne linije

Vrlo je gust promet i u Istri, na Istarskom ipsilonu u smjeru većih turističkih odredišta, kao i duž jadranske obale, no tamo se vozi bez zastoja. Na riječkoj obilaznici, kod čvora Sveti Kuzam vozila se sporo spuštaju prema moru i čekaju za uključivanje na Jadransku magistralu (D 8) u Bakru.

U Splitskoj trajektnoj luci danas očekuju više od 25 tisuća putnika

Ovu nesnosno vruću subotu obilježava povećani broj turista u splitskoj trajektnoj, zračnoj luci u Resniku te na autocesti Zagreb-Split, poglavito kod čvorišta Vrgorac.

Na aerodromu u Resniku očekuje se danas više od 20 tisuća putnika. A, kako doznajemo od Ante Mrvice, Jadrolinijinog koordinatora plovnog područja za srednji Jadran, do 14 sati odrađeno je 36 uplovljavanja trajekata u Split i isto toliko isplovljavanja prema srednjodalmatinskim otocima. Do kraja dana očekuju kako će kroz splitsku trajektnu luku proći oko 25 tisuća putnika. U tijeku je "najjača" subota po prometu u ovoj godini. Unatoč velikog broja putnika i vozila, pomorski prijevoz odvija se redovito. Zbog gužvi samo je za Supetar uvedena jedna izvanredna brodska linija.

Pojačani promet bilježi se i na autobusnom kolodvoru u Splitu, a drugi srpanjski vikend stvorio je ogromne gužve na svim cestovnim pravcima koji vode prema moru. Na čvorištu Vrgorac rade tri izlaza, kolone su kilometarske. Najgore svima je što je pretjerano vruće. U Splitu, u hladu je 33 stupnja. A, koliko je tek na asfaltu. "Sve se užgalo", grintaju Dalmatinci...

Temperatura danas i do 37 stupnjeva!
Sunčano je i vruće diljem zemlje. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavili su da bi se temperatura zraka mogla popeti i do 37°C. Vjetar na kopnu sredinom dana povremeno umjeren jugozapadni, a na moru uz obalu slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenom jugoistočnjak.

Savjeti HAK-a: Strpljivo u kolonama
Zbog gužvi i dnevnih vrućina, na put je najbolje krenuti u ranim jutarnjim satima odnosno tijekom noći. Autoceste su sigurnije i brže provozne, ali i na njima kao i na državnim ili lokalnim cestama valja voziti pozorno.

Strpljivo, ako se nađemo u koloni, bez nervoze, ako smo u gužvi ili tzv. prometnom čepu.

Imajmo dovoljno tekućine (voda, čaj, sokovi) i, za svaki slučaj, dovoljno hrane.

Jednako tako, poželjan je i pun spremnik goriva, a prije putovanje prekontrolirati tlak u pneumaticima, razinu ulja i svih tekućina, savjetuju iz HAK-a.