PREDSJEDNIK KAO POSREDNIK

Zuroff i Vučić u Beogradu o Jasenovcu i svađi u Židovskoj općini

30.08.2019 u 16:02

Bionic
Reading

Predsjednik Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff u četvrtak je u Beogradu tijekom sastanka sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem izjavio kako od njega očekuje da posreduje u rješavanju nesuglasica koje već duže vrijeme traju u beogradskoj Židovskoj općini

Zuroff je tijekom sastanka podsjetio kako su prije tjedan dana ispred zgrade srpskog ministarstva pravosuđa organizirani prosvjedi zbog toga što još uvijek nisu priznati izbori u Židovskoj općini, uz zahtjev da novoizabrani predsjednik Aleksandar Jinker bude upisan umjesto prethodnog predsjednika Danila Medića.

Kako javljaju srpski mediji, Zuroff je kazao da je od Vučića zatražio da se angažira u rješavanju tog spora te da se sastane s čelnicima židovske zajednice, rabinima Isakom Asielom i Robertom Sabadošem. Prema Zuroffovoj ocjeni, beogradsku židovsku zajednicu ugrožavaju ‘padobranci’, među kojima su neki koji uopće nisu židovi, nemaju veze sa židovskom zajednicom i nemaju prava biti u toj zajednici.

‘Njihovi porivi su novac i moć’, kazao je Zuroff, dodajući da, ukoliko ministarstvo prihvati rezultate izbora, više neće biti razloga za prosvjedima. Pritom je naglasio kako se na drugoj strani nalaze strani rabini Asiel i Sabadoš koji su, kako je rekao, iz pepela podignuli i ponovno izgradili židovsku zajednicu u Srbiji.

‘Nadam se da će oni moći nastaviti sa svojim kvalitetnim radom’, rekao je Zuroff i dodao da su događanja u beogradskoj Židovskoj općini ‘sramota koja teško pada židovskoj zajednici širom svijeta’.

      

Predsjednik Centra Simon Wiesenthal rekao je kako je s Vučićem razgovarao i o osnutku Memorijalnog centra Staro sajmište te da je od njega dobio uvjerenje kako će se on angažirati na tome. Prema Zuroffu, nacrt zakona kojim bi trebalo biti regulirano osnivanje Memorijalnog centra posvećenog stratištu Židova tijekom Drugog svjetskog rata je završen te bi se trebao naći pred parlamentarnim zastupnicima u studenom.

Očekivano, Zuroff je s Vučićem razgovarao i o Jasenovcu te o, kako je rekao, nedavno objavljenim ‘netočnim publikacijama koje recikliraju broj žrtava’. Zuroff je pritom kao primjer naveo da je brojka o 700.000 ubijenih Židova u tom ustaškom logoru ‘preuveličana’, dok je brojka od 50.000 stradalih, kojom se barata u Hrvatskoj, ‘znatno umanjena’.

Predsjednik Centra Simon Wiesenthal izjavio je kako se točan broj žrtava Jasenovca neće nikada doznati ukoliko se ne osnuje respektabilna međunarodna komisija. Pritom je zaključio kako procjenjuje da je u Jasenovcu ubijeno oko 100.000 Židova.