analiza u uglednom listu

Za Zuroffa je doček Vatrenih 'fenomen iskrivljavanja slike o holokaustu'

01.08.2018 u 20:35

Bionic
Reading

Vodeći izraelski dnevnik The Jerusalem Post objavio je u broju od srijede članak o Hrvatskoj naslova 'Neuspjeh poštenog i iskrenog suočavanja s ustaškim zločinima', koji potpisuje Efraim Zuroff, direktor nevladine udruge Centar Simon Wiesenthal za Izrael i istočnoeuropske poslove

Ugledni izraelski list objavio je analizu Efraima Zuroffa u kojem direktor udruge Simon Wiesenthal i lovac na naciste piše kako su dva značajna događaja u Hrvatskoj u posljednjih mjesec dana pokazala važnost fenomena iskrivljavanja slike o holokaustu, što je sve učestaliji slučaj u postkomunističkoj istočnoj Europi.

Zuroff je, naime, analizirao doček hrvatske nogometne reprezentacije i nastup Marka Perkovića Thompsona na zagrebačkom Trgu bana Jelačića te posjet izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina Jasenovcu.

'Jedan od tih događaja posjetilo je 200.000 ljudi i cijeli svijet ga je gledao na televiziji i internetu, a u drugom je sudjelovala mala skupina izabranih istaknutih gostiju i bio je zatvoren za javnost te jedva spomenut u medijima', piše Zuroff, dodajući kako su 'oba događaja važna ukoliko želimo razumjeti prijetnju pokušaja iskrivljavanja povijesti Drugog svjetskog rata i holokausta u toj regiji te zašto napori za borbu protiv toga nisu bili uspješni'.

Direktor Centra Simon Wiesenthal piše kako su organizatori dočeka naših nogometaša izjavili kako se na glavnom gradskom trgu neće pojaviti nijedan političar i estradna zvijezda, ali kako je ipak nastupio pjevač Marko Perković, 'poznat pod nadimkom Thompson', pojasnivši čitateljima uglednog lista kako se radi o 'zloglasnom pjevaču poznatom zbog svojih ultranacionalističkih stihova i veličanja hrvatskog genocidnog ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata', a koji 'često otvara koncerte ustaškim pozdravom 'za dom spremni''.

>>> Zlatko, Luka, jeste li sad naučili? Nije u Thompsonu sve!

'Tako se vesela proslava veličanstvenog uspjeha hrvatskih nogometaša pretvorila u neofašističku ekstravaganciju, a igrači su uz Thompsona pjevali sve njegove stihove', analizirao je Zuroff, dodajući kako 'nitko nije otvoreno prosvjedovao protiv Thompsonova nastupa', dok su 'oni koji su ga kritizirali u medijima ili na društvenim mrežama postali meta verbalnih napada'.

'Čak je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović javno rekla da joj je Thompson najdraži izvođač', zapisao je Zuroff u tekstu, nadodavši kako takvo što nije iznenađujuće jer se 'Hrvatska od neovisnosti ne uspijeva iskreno suprotstaviti ustaškim zločinima'.

  • +36
Najbolje fotografije dočeka Vatrenih Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Od samog početka predsjednik Franjo Tuđman usvojio je ultranacionalistički narativ. Iako je njegov nasljednik Stjepan Mesić bio antifašist koji je osudio ustaški režim, ultranacionalisti i dalje imaju moć i utjecaj. Obrazovni sustav također nikada nije poduzeo mjere za poučavanje mlađih generacija o stravičnim zločinima ustaša protiv Srba, Židova, Roma i političkih protivnika tijekom Drugog svjetskog rata. Čak i muzej u Jasenovcu, najvećem ustaškom koncentracijskom logoru, predstavlja ublaženu verziju događaja i nema nijednu fotografiju njegovih petero upravitelja, koji su svi masovni ubojice. Ne spominje se ni suđenje iz 1999. te osuda Dinka Šakića, jednog od zapovjednika i fanatičnog ustaše', stoji u Zuroffovoj analizi dočeka Vatrenih.

Drugi događaj koji se opisuje u tekstu objavljenom u Jerusalem Postu odnosi se na prošlotjedni posjet izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina Jasenovcu.

>>> Predsjednica Zuroffu: Odbacujem vaša promašena tumačenja, moji stavovi o NDH su jasni

Zuroff ističe kako je Rivlin u Jasenovcu održao 'možda najvažniji govor svog života o holokaustu', u kojem je izjavio da je 'jedan od najužasnijih režima koji je surađivao s nacistima nastao u Hrvatskoj' te kako je Hrvatska nedavno usvojila zakon koji određuje zatvaranje osobnih dosjea na dulje razdoblje, što bi, prema autoru teksta, moglo otežati istrage osoba koje su počinile zločine u Drugom svjetskom ratu.