suzbijanja nasilja nad ženama

Ženska mreža traži reakciju vlasti: Samo u ovoj godini u Hrvatskoj ubijeno devet žena

30.12.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Ženska mreža Hrvatske zatražila je od Vlade hitno usvajanje najavljenih izmjena Kaznenog zakona u koji će ući femicid kao rodno uvjetovano ubojstvo žena, upozorivši da je samo u ovoj godini u Hrvatskoj ubijeno devet žena, što potvrđuje izostanak učinkovite politike suzbijanja nasilja nad ženama.

Prema analizi dostupnih podataka koje je izradila nezavisna stručnjakinja Dunja Bonacci Skenderović, u 2023. u Hrvatskoj je ubijeno devet žena. Svi počinitelji su muškarci, a sedam žena ubile su njima bliske osobe, odnosno pet intimni partneri, priopćila je Ženska mreža Hrvatske koja okuplja 30 organizacija civilnog društva.

Posljednji slučaj dogodio se jučer su u Velikoj Gorici gdje je 64-godišnjak puškom koju je nezakonito posjedovao usmrtio 64-godišnju suprugu u cvjećarnici nedaleko od njihove obiteljske kuće u kojoj je zatim ubio i 84-godišnju majku, nakon čega je počinio samoubojstvo.

Osim tog tragičnog događaja, Ženska mreža podsjeća i na slučaj bivšeg ravnatelja županijskog Zavoda za socijalnu skrb u Požegi koji je priveden zbog obiteljskog nasilja.

"Kako očekivati da će žene prijavljivati nasilje institucijama kada svjedočimo takvim slučajevima? Još jednom se potvrđuje izostanak učinkovite politike suzbijanja nasilja nad ženama i u obitelji. Žrtvama nasilja šalje se poruka opravdanog nepovjerenja u sustav koji ne prepoznaje žrtvu", upozorili su.

Poručili su kako je krajnje vrijeme da se problem nasilja prema ženama shvati ozbiljno, te upitali zašto još nisu donesene izmjene Kaznenog zakona prema kojima bi se femicid definirao kao rodno uvjetovano ubojstvo žena, a koje je najavio premijer Andrej Plenković.

Ženska mreža traži hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona te implementaciju 17 preporuka Vijeća stranaka, potpisnica Konvencije Vijeća Europe temeljenih na Izvješću GREVIO odbora, za donošenje i provedbu strategija, planova i zakona za suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja i femicida.

Zahtijevaju da svaki oblik nasilja nad ženama bude uvršten u kaznenu sferu, kako bi ono prestalo biti poželjno. Uz to, dodaju da je potrebo definirati rodno uvjetovano nasilje te uspostaviti odgovarajuće prevencijske mehanizme sveobuhvatnom Nacionalnom strategijom.