DETALJI KRIMINALOG BIZNISA

Zašto je uhićen sin šefa zagrebačke policije?

26.04.2013 u 07:24

Bionic
Reading

Najmanje 80 tisuća kuna pozajmica podignuto je uz pomoć krivotvorenih dokumenata što ih je na svom računalu izadio 27-godišnji Saša Burušić, sin načelnika zagrebačke policije. Mladić, koji je inače računalni stručnjak, izrađivao je potvrde o zapošljavanju, te podatke potrebne za dokazivanje kreditne sposobnosti. Za sada mu je tužiteljstvo na teret stavilo šest takvih slučajeva iz sredine prošle godine.

Među ostalim Burušić junior je na svom računalu izradio potvrdu iz koje je prozilazilo da je jedan od tražitelja pozajmice bio zaposlen u tvrtki Prazz d.o.o.. U pitanju je poduzeće sa sjedištem u širem centru Zagreba. Burušić je, doznaje Novi list, dobro poznavao vlasnika te tvrtke zbog čega očito nije bilo sporno da baš nju navede kao lažno radno mjesto tražitelja pozajmice.

Nakon što je pozajmica i realizirana u tvrtki London d.o.o. veći dio podignutog iznosa predan je osobama čiji identitet istražitelji još uvijek moraju utvrditi. Tužiteljstvo tvrdi da je dio novca Saša Burušić zadržavao i za sebe, te na taj način oštetio osobe koje su kredite morale vraćati.

Do njega se i došlo tijekom ranije istrage poslovanja kreditnih ureda u brojnim hrvatskim gradovima. Na njih se 'udarilo' početkom prošle godine kada je dio vlasnika tih ureda završio iza rešetaka. Ovih se dana očekuje i podizanje optužnice.

No, tužiteljstvu su se svih ovih mjeseci javljali i novi oštećenici i novi svjedoci, te je netko od njih prokazao i sina načelnika zagrebačke policije kao osobu koja je izrađivala lažnu dokumentaciju za ishođenje pozajmica.

Dio pozajmica na osnovu Burušićevih papira dobiven je i u Croatia banci, dok su neke realizirane u kreditnom uredu Kartagina čije je sjedište, prema podacima u sudskom registru, u samom centru Zagreba, u Jurišićevoj ulici.

Zanimljivo je da je kao odgovorna osoba te tvrtke upisan Gregor Volk, Slovenac, čije se ime u domaćim medijima u više navrata povezivalo s čudnim transakcijama. Međutim, postoji još nekoliko osoba u pozadini ovog slučaja. Njihova imena zasigurno su već poznata i istražiteljima, no za sada ih ne objavljujemo zbog vlastite sigurnosti, ali i sigurnost samog Saše Burušića, koji očito nije bio mastermind prijevara.