politički programi

Analiza WWF-a: Što hrvatske stranke planiraju napraviti za zaštitu okoliša?

10.04.2024 u 13:01

Bionic
Reading

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u srijedu je uoči parlamentarnih izbora objavila analizu programa najjačih političkih stranaka i koalicija i njihovih planova za zaštitu okoliša i prirode te za prilagodbu klimatskim promjenama u narednim godinama

U WWF-u kažu da HDZ predlaže nastavak već započetih Vladinih aktivnosti poput unaprjeđenja Informacijskog sustava zaštite okoliša i sustava zaštite prirode, uspostave novog Parka prirode na području Hrvatskog zagorja ili uspostave cjelovitih karata morskih staništa i kartiranje preostalog dijela Jadrana.

Puno je veći naglasak stavljen na razvoj ribarske, vodne i poljoprivredne infrastrukture, dekarbonizaciju, jačanje industrijske i poljoprivredne konkurentnosti i modernih tehnologija, nego na prirodu i rješenja temeljena na prirodi kao okosnicu razvoja i otpornosti, kao što u svojem političkom manifestu za buduće izbore za Europski parlament zagovara i Europska pučka stranka.

Koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om vidi jasnu poveznicu između biološke raznolikosti i razvoja poljoprivrede. Zagovarat će važnost održive poljoprivrede kroz pravedniju raspodjelu potpora u poljoprivredi s velikih na mala i srednja poljoprivredna gospodarstva, kako bi se smanjilo zagađenje te poticanje ekološke proizvodnje radi povećanja bioraznolikosti.

Predlažu veća financijska ulaganja u mjere prilagodbe klimatskim promjenama, kao što je pošumljavanje te zagovaraju jačanje mjera zaštite i upravljanja resursima kao što su vode i šume, kao i ekološke mreže Natura 2000, a u svrhu očuvanja bioraznolikosti.

Možemo!, kao članica Europske zelene stranke, najjasnije zagovara ove teme kao okosnicu cjelokupnog razvoja. Naglašava važnost integracije mjera zaštite okoliša i prirode u sve druge sektore - u gospodarstvo, energetiku, turizam, poljoprivredu te kako će i na europskoj razini u novom Europskom zelenom planu zagovarati jaču zaštitu prirode i okoliša i adekvatno povećanje proračunskih sredstava EU.

Radit će na širenju morskih područja uključenih u zaštićena područja Natura 2000 te provođenju mjera održivog ribarstva u svrhu očuvanja ribljeg fonda. U WWF-u kažu da su od svih stranaka jedini naglasili važnost usklađivanja politika i dokumenata prostornog, okolišnog i strateškog planiranja, s obzirom da je naročito u dijelu planiranja morskog prostora izuzetno važno uzeti u obzir pravila zaštite okoliša.

Most predlaže uvođenje ekocida kao kaznenog djela u svrhu zaštite okoliša kao pravnog dobra i kao sredstvo najučinkovitije borbe protiv klimatskih promjena.

Domovinski pokret stava je da se domoljublje očituje i u odnosu prema okolišu i prirodnim bogatstvima pa zagovaraju zaštitu poljoprivrednog i ribarskog sektora, kao i svih prirodnih resursa kao nacionalnog bogatstva.

U WWF-u kažu i kako sve navedene stranke zagovaraju prijelaz na alternativna goriva u svrhu postizanja energetske neovisnosti.

"Većina stranaka kao glavni pokretač energetske tranzicije vidi solarnu energiju, vjetar i geotermalne izvore, dok HDZ predlaže nastavak razvoja LNG terminala i plinske mreže", kažu u WWF-u.