važni izbori

Južnokorejci biraju novi parlament: Hoće li predsjednik Yoon izgubiti pravo veta

10.04.2024 u 11:00

Bionic
Reading

Južnokorejci biraju u srijedu novi parlament u žestokoj utrci, a neki analitičari smatraju da su izbori referendum o predsjedniku Yoon Suk Yeolu čija je popularnost pala u jeku krize troškova života i niza političkih skandala

Gotovo 25 milijuna ljudi, odnosno 56,4 posto birača s pravom glasa, glasalo je do 14 sati po lokalnom vremenu, objavila je Nacionalna izborna komisija, što uključuje 14 milijuna koji su dali svoj glas prije izbornog dana.

Oporbena Demokratska stranka (DP), koja već dominira u zakonodavnom tijelu s 300 zastupnika, optužila je Yoona i njegovu konzervativnu Stranku narodne moći (PPP) za loše upravljanje gospodarstvom i neuspjeh u obuzdavanju inflacije.

Čelnik PPP-a Han Dong-hoon rekao je da bi velika pobjeda DP-a, čiji je čelnik suočen s optužbama za korupciju, uvela zemlju u krizu. Upozorio je protiv toga da se oporbi da neviđena većina od 200 mjesta, što bi Yoonu oduzelo pravo veta.

Iako su ankete dosta podijeljene, neki stranački čelnici i politički analitičari predviđaju da će DP vjerojatno osvojiti većinu.

Liberalna stranka koju vodi bivši ministar pravosuđa Cho Kuk istaknula se na ovim izborima i predviđa se da će osvojiti desetak mjesta i postati treća najjača stranka koja može utjecati na kontrolu nad skupštinom.

Yoon, koji će uskoro ući u treću godinu svog petogodišnjeg predsjedničkog mandata, ovaj put nije na izborima, ali njegova sposobnost donošenja zakona mogla bi biti ugrožena lošim rezultatima PPP-a.

Profesor sa Sveučilišta Kookmin Hong Sung-gul rekao je da će izbori biti retrospektiva Yoonovog učinka i procjena političke podijeljenosti društva, a ne izbori o budućim politikama.

"Ovdje je glavni čimbenik prosudba da predsjednik Yoon Suk Yeol nije donosio ispravne političke odluke i zbog toga postoji nezadovoljstvo", rekao je.

Korupcija je tema koja dominira izbornom kampanjom.

Oporbenim liderima Leeju i Chou sudi se za prijevaru. Prva dama Kim Keon Hee optužena je da je prekršila zakon kad je prihvatila Diorovu torbu kao poklon, dok je južnokorejski veleposlanik u Australiji dao ostavku nakon što se dovelo u pitanje njegovo imenovanje dok je bio pod istragom za korupciju.