telefonska sjednica

Vlada predložila opoziv Frane Barbarića Nadzornom odboru HEP-a

04.12.2023 u 15:22

Bionic
Reading

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici predložila Nadzornom odboru (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP) da opozove dužnosti, odnosno prihvati ostavku predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, priopćeno je iz Vlade

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je izjavio kako su se pojavile nove okolnosti u vezi predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, pa više nema preduvjeta da ostane na toj funkciji.

"Pustili smo da se iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje", rekao je Plenković.

Naime, splitsko općinsko državno odvjetništvo u petak je podignulo optužnicu protiv Barbarića zbog protupravne gradnje vile na Hvaru za koju je on najavio da će ju srušiti o svom trošku. Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitet, izvijestilo da je podignuta optužnica protiv okrivljenog 57-godišnjaka zbog protupravne gradnje.

Riječ je o zemljištu izvan građevinskog područja koje je prema prostornom planu Općine Jelsa zaštićeno obalno područje, a na temelju Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Hrvatsku.

Tereti ga se kako je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Navodi se da je Barbarić bespravno izgradio prizemlje i prvi kat stambene zgrade, još jednu prizemnu građevinu s dvostrešnim krovom, te preljevni bazen sa strojarnicom i cisternom za vodu.

Smjenu predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića oporba je tražila mjesecima, ponajprije zbog afere "plin za cent".

Plinska afera oko prodaje plina ispod cijene, zbog čega je HEP ostvario višemilijunske gubitke, otkrivena je ljetos, nakon čega je saborska oporba satima ispitivala ministra gospodarstva Davora Filipovića i čelnike HEP-a, Plinacro-a, HROTE-a i HERA-e, od kojih su pokušali dobiti odgovore tko je odgovoran za propuste u prodaji viškova plina.

Oporbeni zastupnici tražili su smjenu Barbarića, a Klub zastupnika Mosta sredinom listopada u saborsku proceduru uputio je zaključak kojim bi Hrvatski sabor obvezao Vladu da smijeni Upravu HEP-a.

Budući da je Plenković odbijao smijeniti Barbarića, iz oporbe su stizale sumnje da je zadržao svoju poziciju jer ucjenjuje premijera, pa čak i optužbe da Plenković "dio kolača uzima za svoje potrebe".

Plenković je sve oporbene zahtjeve redovito odbijao, uz poruku da će odluku o plinskoj aferi donijeti kada to odluči Vlada, a ne kada to hoće netko drugi.