donacije i sponzorstva

Troskot: Barbarićeva vila izgrađena je novcem hrvatskih građana

04.12.2023 u 13:05

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot ustvrdio je u ponedjeljak da vila šefa HEP-a Frane Barbarića na otoku Hvaru, osim što je ilegalno izgrađena, je izgrađena novcem hrvatskih građana

„Premijer je konačno odlučio zamijeniti svog štićenika i svog doajena Franu Barbarića zbog ilegalno izgrađene vile na Hvaru. Međutim, ta priča ima još dodatnu stavku , a to je da je ta ilegalna vila izgrađena našim novcem", kazao je Troskot na konferenciji za novinare u Saboru.

Kako tvrdi, Barbarić je kroz donacije i sponzorstva financirao općinu Jelsa, a načelnik općine Nikša Peronja potom financirao dokumentaciju HEP-ovom kooperantu Metkioru Ćurinu za kabliranje, spuštanje kablova u malu uvalu s tek nekoliko kuća, koji je kao protuuslugu Barbariću izgradio vilu.

„Internim politikama Barbarić je sebi osigurao da može isplaćivati donacije i sponzorstva do 100 tisuća kuna bez odobrenja Uprave i kada se sumira govorimo zapravo o iznosima od nekoliko desetaka milijuna kuna”, kazao je Troskot.

Dodao je da su svi dokumenti o tome poslani Državnom odvjetništvu koji to istražuje.

Troskot je također poručio kako očekuje da Barbariću budu oduzete sve ovlasti bez isplate otpremnine i da vrati novac kojim je izgrađena vila jer je to „naš novac", a ne da bude nagrađen pozicijom direktora u HEP-u ili saborskog zastupnika u sljedećem mandatu.

Istaknuo je da je vila na Hvaru tek "vrh sante leda" i da je žalosno kako se Barbarića smjenjuje samo zbog toga, podsjetivši i na druge afere.

Afera „plin za cent” još nema svoj epilog a ona ide do samog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića „koji je asistirao Pavlu Vujnovcu da dočeka taj plin da bi sada s tim novcem kupovao Fortenovu", kazao je uz ostalo Troskot.