POLICIJA SE POHVALILA

Velika akcija Europola: U pet dana uhićeno 566 osoba, većina zbog šverca migranata

30.11.2023 u 16:39

Bionic
Reading

U razdoblju od 13. do 18. studenog europske policije poduzele su veliku zajedničku akciju protiv trgovanja vatrenim oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima te visokorizičnih kriminalnih mreža pod imenom EMPACT JAD SEE

U akciji su sudjelovale policije, carine, agencije za imigraciju i graničnu kontrolu 26 zemalja. Operativne aktivnosti je koordinirala Španjolska, a Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija između uključenih stranaka, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Zajednički akcijski dani EMPACT-a sastojali su se od intenzivnih provjera na vanjskim granicama EU-a i posebnih operacija u uključenim zemljama.

Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organiziranog kriminala diljem Europe surađivali su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a.

Pristup vođen obavještajnim podacima i prekogranična operativna suradnja uključivali su zajednički rad više od 22 000 službenika iz uključenih tijela.

Globalni rezultati EMPACT zajedničkih akcijskih dana 2023.

  • 22 488 uključenih službenika
  • 163 pokrenutih istraga
  • provjereno ukupno 288 774 subjekata
  • provjerene 215 273 osobe
  • provjereno 67 277 vozila
  • 5 225 poštanskih pošiljaka/paketa
  • pretraženo 999 objekata
  • otkriveno 2 229 nezakonitih ulazaka
  • 566 uhićenja (od kojih 218 povezanih s krijumčarenjem migranata, 186 povezanih s trgovanjem drogom, 69 povezanih s trgovanjem vatrenim oružjem, 89 povezanih s drugim kaznenim djelima)
  • otkriveno 114 krivotvorenih isprava

Zapljene uključuju 310 komada oružja (84 komada automatskog oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 minobacača, 16 revolvera, 7 karabina, 6 sačmarica, 4 komada prepravljenog oružja, 2 zračnice, 42 komada ostalog oružja) 20 206 komada streljiva gotovo tona droge, uključujući 626 kg kokaina, gotovo 300 kg kanabisa, heroina i stabljika marihuane.

Operacijom se koordiniralo iz međunarodnog koordinacijskog centra uspostavljenog u Skopju (Sjeverna Makedonija) gdje su se nalazili službenici koji su predstavljali uključena tijela kako bi olakšali međunarodnu suradnju i odgovorili na operativne potrebe na terenu. Razmjena informacija dovela je do otvaranja 121 novog slučaja protiv kriminalnih mreža.

Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija tijekom zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a te je podržavao operativnu koordinaciju.

Europol je također uputio stručnjake na teren kako bi pružali analitičku podršku službenicima na terenu u realnom vremenu.

Nizozemska je na granične prijelaze u Grčkoj i Crnoj Gori uputila dva tima s posebnom opremom za skeniranje. Frontex je na vanjske granice uputio stručnjake i opremu.

  • +12
Policijske kontrole u Francuskoj Izvor: Profimedia / Autor: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia