zločin i kazna

Pala skupina koja je ukrala knjige vrijedne milijune eura, evo kako su operirali

26.04.2024 u 14:36

Bionic
Reading

Djela ruskih književnih velikana poput Aleksandra Puškina i Nikolaja Gogolja u europskim knjižnicama zamijenjena su bezvrijednim krivotvorinama

Europol je priopćio da je uhvatio kriminalnu skupinu koja je ukrala rijetke knjige vrijedne 2,5 milijuna eura iz knjižnica diljem Europe.

Pljačkaši su pali u Gruziji i Litvi te je uhićeno devet gruzijskih državljana za koje se smatra da su sudjelovali u krađi najmanje 170 knjiga.

'Zločinačka skupina je 2022. i 2023. uspjela ukrasti rijetke knjige iz nacionalnih i povijesnih knjižnica u Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Latviji, Litvi, Poljskoj i Švicarskoj. Lopovi su ciljali na rijetke knjige uglavnom ruskih pisaca, kao što su prva izdanja autora poput Aleksandra Puškina ili Nikolaja Gogolja', naveo je Europol.

Navedeno je da su lopovi posjećivali knjižnice i tražili da osobno provjere rijetke knjige, glumeći određeni razlog, poput akademskog interesa.

Zatim bi pažljivo izmjerili knjige i fotografirali prije nego što bi ih vratili.

'Nekoliko dana, tjedana ili mjeseci kasnije počinitelji bi se vraćali i tražili pristup tim knjigama, no zamjenjujući ih pritom krivotvorenim verzijama. Stručnjaci su utvrdili da su kopije bile izvanredne kvalitete. U drugim slučajevima počinitelji su se oslonili na klasični pristup i jednostavno su provaljivali u knjižnice', naveo je Europol.

U akciji lova na pljačkaše sudjelovalo je više od 100 policajaca na 27 lokacija, a istragu su podržale vlasti iz 10 zemalja. Pronađeno je više od 150 knjiga čije se podrijetlo utvrđuje.