KRAJ PAPINSKE BANKE?

Vatikanska porezna močvara pred isušivanjem

10.10.2013 u 10:43

Bionic
Reading

Višemjesečna istraga o poslovanju Vatikanske banke otkrila je više od tisuću ilegalnih računa u toj instituciji. Prema izvorima Spiegela, preko 300 milijuna dolara sumnjiva novca pronađeno je na tim računima još ovoga ljeta

Istraga se provodila poslije desetljeća sumnji za pranje novca, korupciju i druga kršenja zakona za koja je optuživana Vatikanska banka.

Još u svibnju ove godine stručnjaci američke konzultantske tvrtke Promontory Financial Group počeli su češljati tajnama ovijene prostorije srednjovjekovnog tornja Niccolo V koji od 19. stoljeća čuva račune 30-ak tisuća klijenata papinske banke. Ubrzo su uhićeni monsinjor Nunzio Scarano te još dvoje pripadnika klera pod sumnjom da su pokušali iz banke izvući 20 milijuna eura.

Istragu je naredio i novi papa Franjo koji uvođenjem snažnije kontrole i transparentnosti pokušava istjerati 'zle duhove' iz financijske ustanove čije intrige, misteriozne smrti i sumnje u veze s mafijom već više od stoljeća bacaju jednu od najmračnijih sjena na ustrojstvo Katoličke crkve.

Prema svom statutu Vatikanska banka – oslobođena od talijanskih poreza - smije držati samo kapital članova Svete Stolice, crkvenih redova i dobrotvornih organizacija. No istraga je, kako javlja Spiegel Online, pokazala da usluge papinske banke itekako koriste i osobe koje rimokatoličkom službom nemaju veze – izuzev tajnih poslovnih računa.

Kroz protekla desetljeća Vatikanska banka bila je optuživana za pranje novca sicilijanske mafije, manipulacije na tržištu dionica i ilegalne transakcije teške milijarde eura. Neke od tih veza bile su dio završnog dijela filmske trilogije 'Kum' Francisa Forda Coppole.

Lani je nakon skandala 'Vatileaks' uhićen šef Vatikanske banke Ettore Gotti Tedeschi. Činjenica da nikakve optužnice nisu podignute raspirila je sumnje da je Tedeschi nakon samo tri godine upravljanja morao otići zbog drugih razloga – možda i zbog pokušaja da osuvremeni funkcioniranje banke.

Ne zna se što će papa Franjo učiniti s Vatikanskom bankom nakon što istraga obavi svoje. Spekulira se da bi je čak mogao zatvoriti ili pretvoriti u fond.