Šavkat Mirzijojev

Uzbekistanski predsjednik održava prijevremene izbore kako bi produljio vladavinu

09.07.2023 u 08:14

Bionic
Reading

Uzbekistanski predsjednik Šavkat Mirzijojev održava prijevremene izbore u nedjelju kako bi produljio svoju vladavinu za još sedam godina, samo nekoliko mjeseci nakon što je izmijenivši ustav ukinuo ograničenja zbog kojih bi morao odstupiti 2026.

Birališta su otvorena u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu, a pravo glasa ima oko 20 milijuna ljudi, priopćilo je Središnje izborno povjerenstvo. Mirzijojev (65), izveo je Uzbekistan iz gotovo izolacije otkako je preuzeo vlast 2016. nakon smrti autokrata Islama Karimova, koji je vladao od sovjetskog doba i držao zemlju zatvorenom za veći dio svijeta.

Otvorena je vanjska trgovina, ukinuta je kontrola deviza, a politički sustav je donekle liberaliziran. Međutim, još uvijek nema jakih oporbenih stranaka i političara u zemlji koja nikada nije održala izbore koje bi međunarodni promatrači smatrali konkurentnim.

Mirzijojev je ukinuo dvomandantno ograničenje svog predsjedništva nakon referenduma u travnju o ustavnim amandmanima koji su resetirali njegov broj mandata i produljili buduće predsjedničke mandate s pet na sedam godina.

Kao i druge države u središnjoj Aziji, Uzbekistan pokušava umanjiti kolateralnu štetu od zapadnih sankcija nametnutih njegovom tradicionalnom trgovačkom partneru Rusije zbog rata u Ukrajini. Očekuje se da će zbog slabljenja ruskog rublja Taškent imati smanjene priljeve deviza od milijuna Uzbekistanaca koji rade u Rusiji.

Uzbekistan, nekoć izvoznik energije, sada troši više nafte i plina nego što proizvodi i kupuje ruske ugljikovodike, profitirajući od toga što Moskva preusmjerava izvoz koji je prije išao na Zapad. Politički, Taškent je zadržao neutralnost, pozivajući na mir u Ukrajini i obvezao se da će se pridržavati zapadnih sankcija, zadržavajući normalne veze s Moskvom.

Protiv Mirzijojeva na predsjedničkim izborima službeno se natječu trojica kandidata koji predstavljaju ekološku stranku, Narodnu demokratsku stranku i socijalno-demokratsku stranku Adolata (Pravda).