ZADNJE ODLUKE U 2016.

Uoči lokalnih izbora gradski oci bili su široke ruke, pogledajte kako

30.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Pale su zadnje ovogodišnje odluke u slavonskim i jedinom baranjskom gradu oko toga na što će se novac trošiti iduće godine. Uoči nadolazećih lokalnih izbora gradski oci bili su široke ruke. Neki su povećavali naknade za novorođenu djecu, a neki odlučili biti darežljiviji prema vjerskim zajednicama na svojem području

S prvim otkucajima nove godine novorođenim Belišćanima grad će isplaćivati za 1.000 kuna veće naknade. Tako će roditelji beba koje su s područja ovoga slavonskog gradića, kojem je na čelu HDSSB-ov disident Dinko Burić, umjesto dosadašnje 3.000 dobivati 4.000 kuna.

Izdašniji prema vjerskim zajednicama na svojem području tijekom iduće godine odlučio je biti gradonačelnik jedinog baranjskog grada, Belog Manastira, Ivan Doboš. Njegov amandman o povećanju sredstava koja će se izdvojiti u 2017. za sanaciju katoličkih i pravoslavne crkve na području grada automatizmom je ušao u proračun.

407838,403918,326315,413521

Novac za parohijski dom i sanaciju crkava

'Razmišljao sam tijekom božićnih blagdana kako bi bilo dobro povećati sredstva jer se tri katoličke crkve i jedna pravoslavna na gradskom području saniraju. Prošle godine započela je izgradnja parohijskog doma vrijednog milijun kuna pa bismo u tome projektu sudjelovali s nekih 60.000, 70.000 kuna. Istovremeno je sanacija crkve svetog Martina u Belom Manastiru procijenjena na oko 1,5 milijun kuna, od čega su polovicu potrebnog novca već sakupili. U Šumarini se gradi novi zvonik, a u Branjinom Vrhu su iz pomoć Nadbiskupije i donatora iz Njemačke uspjeli prikupiti 450.000 od potrebnih 500.000 kuna za sanaciju crkve pa ćemo im dati neophodan ostatak', objašnjava za tportal Ivan Doboš koji je u gradonačelničku fotelju Beloga Manastira zasjeo kao kandidat koalicije SDP-a i HNS-a.

U Vukovaru bi pak od iduće školske godine s radom trebala početi Interkulturalna osnovna škola Dunav. Odluku o njezinu osnivanju predložio je HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava koji ovaj projekt i dalje 'ne smatra dobrim za Hrvatsku', ali kako je rekao na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, država tako ne misli. Protiv nje su i vijećnici srpske manjine. Škola će biti smještena u Borovu Naselju, a njezino osnivanje još prije 13 godina pokrenuo je osječki Nansen - centar za dijalog. Trebala bi imati, kako se pisalo, jedinstven program jer će se u njoj učiti o kulturnoj različitosti i posebnosti svake od 22 vukovarske manjine.

Projekt Kupujmo đakovačko - sačuvajmo radno mjesto!

Đakovčani su svojoj gradskoj blagajni za iduću godinu namijenili 200.000 kuna za projekt Kupujmo đakovačko-sačuvajmo radno mjesto! jer planiraju više novca usmjeriti na gospodarske aktivnosti, nova radna mjesta, poljoprivredu i obrtništvo i tako održati postojeći trend grada s najmanje nezaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji i najvećom stopom zaposlenosti od 10 posto. U Virovitici koju vodi nekadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin iduće godine za poticanje demografskog rasta odlučili su izdvojiti 100.000 kuna.