TRUMP PROTIV INDIJANACA

Unatoč višemjesečnim prosvjednima ipak naftovod na 'svetoj zemlji'

08.02.2017 u 14:48

Bionic
Reading

Inženjerijski korpus američke vojske izdao je jučer konačnu dozvolu nužnu za izgradnju naftovoda Dakota Access u Sjevernoj Dakoti čime su se mjesecima protivili američki domoroci i aktivisti protiv klimatskih promjena navodeći kako bi izgradnja, uz skrnavljenje indijanske svete zemlje', negativno utjecala na kvalitetu pitke vode

Projekt naftovoda Dakota Access vrijedan je 3,7 milijardi dolara, a prevozio bi sirovu naftu iz naftnih polja Bakken u Sjevernoj Dakoti do rafinerije u Patoki nedaleko Chicaga. Naftovod je dugačak 1900 kilometara, a prema planu, dnevno bi prevozio 470.000 barela nafte dnevno.

Zbog izgradnje naftovoda pobunili su se pripadnici lokalnog Sioux plemena Standing Rock te tisuće njihovih podupiratelja iz mnogih ekoloških aktivističkih skupina, navodeći kako projekt prijeti svetim teritorijima Indijanaca i može zagaditi njihovu opskrbu vodom iz rijeke Missouri, što je najduža rijeka u Sjevernoj Americi.

Plemenske vođe ističu kako je početna odluka inženjera američke vojske kojom su dopustili postavljanje naftovoda unutar perimetra od 8 kilometara od lokalnog rezervata donesena bez savjetovanja s plemenskim glavarima i bez temeljitog proučavanja utjecaja na okoliš.

Pleme Standing Rock, koje se za obustavu projekta borilo i na sudu, naglašava kako projekt krši savezni zakon i ugovore s domorodcima iz 1851. Godine.

Zbog projekta su izbili i sukobi s policijom, snagama FBI-ja i vojske,a prošlog porsinca američke su vlasti izašle u susret prosvjednicima i predložile zajedničko razmatranje trase cjevovoda. No, u siječnju je novoizabrani predsjednik Donald Trump potpisao ukaz o nastavku o izgradnju naftovoda.