modijeva odluka iz 2019.

Vrhovni sud u Indiji potvrdio ukidanje posebnog statusa Kašmiru, naredio izbore

11.12.2023 u 10:22

Bionic
Reading

Indijski Vrhovni sud u ponedjeljak je potvrdio odluku vlade premijera Narendre Modija iz 2019. o ukidanju posebnog statusa države Jammu i Kašmir i odredio 30. rujna iduće godine kao krajnji rok za održavanje izbora

Kriza u Kašmiru, jedinoj indijskoj regiji u kojoj većinu čine muslimani, datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije, a Indija i Pakistan se nakon britanske kolonijalne vladavine osamostalile.

Pakistan i Indija su 1947. godine ušli u prvi rat za Kašmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine. Indija kontrolira oko 45 posto Kašmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kašmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Jednoglasna odluka vijeća sastavljenog od pet sudaca stigla je kao odgovor na više desetaka peticija koje osporavaju odluku o ukidanju posebnog statusa indijske države Jammu i Kašmir te naknadne odluke da se to područje podijeli na dva zasebna teritorija pod isključivo saveznom upravom, tj. New Delhija, na Jammu i Kašmir na zapadu i Ladakh na istoku.

Nakon što je to područje tješnje integrirano s Indijom, u skladu s obećanjem Modijeve stranke Bharatiya Janata (BJP), odluka Vrhovnog suda je pripremila teren za izbore.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Opći izbori u Indiji su zakazani za svibanj.

New Delhi je ukinuo Kašmiru poseban status koji je imao po 370. članku Ustava iz 1947. godine. Članak 370. indijskog ustava davao je, naime, Jammu i Kašmiru poseban status i dopuštao je središnjoj vladi u New Delhiju da donosi zakone samo o obrani, vanjskim poslovima i komunikacijama, a ostalo je ovisilo o mjesnom parlamentu.

Sud je obrazložio da je poseban status bila privremena odredba ustava i naredio da taj savezni teritorij mora što je prije moguće steći status savezne države.