studija

Izraelski rat u Gazi narušio je stanje ljudskih prava

22.04.2024 u 21:22

Bionic
Reading

Rat između Izraela i Hamasa u kojem su ubijeni deseci tisuća Palestinaca u Gazi i koji je doveo do ozbiljne humanitarne krize imao je "značajan negativan utjecaj" na stanje ljudskih prava u tom području, navodi američki State Department u svom godišnjem izvješću u ponedjeljak

Riječ je o vjerodostojnim izvješćima o proizvoljnim ili nezakonitim ubojstvima, prisilnim nestancima, mučenjima i neopravdanim uhićenjima novinara, navodi se u Izvješćima State Departmenta o provođenju ljudskih prava za 2023. godinu.

U izvješću se dodaje da je izraelska vlada poduzela neke korake kako bi identificirala i kaznila dužnosnike za koje se sumnja da su bili uključeni u te zločine.

Ophođenje izraelske vojske pod sve je budnijim okom budući da su njihove snage ubile 34.000 Palestinaca u Gazi, prema tamošnjim zdravstvenim vlastima, od kojih su mnogi civili i djeca. Pojas Gaze, koji okupira Izrael, pretvoren je u pustoš, a ekstremne nestašice hrane potaknule su strah od gladi.

Izrael je pokrenuo svoj napad kao odgovor na napad Hamasa 7. listopada, za koji Izrael tvrdi da je odnio živote 1200 ljudi.

Grupe za zaštitu ljudskih prava zabilježile su brojne incidente ozljeđivanja civila tijekom ofenzive izraelske vojske u Gazi, kao i podigle uzbunu zbog porasta nasilja na Zapadnoj obali, također pod izraelskom okupacijom, za koju palestinsko ministarstvo zdravstva tvrdi da od 7. listopada broji najmanje 460 žrtava izraelske vojske ili doseljenika.

No Bidenova vlada dosad je odbacivala tvrdnje da Izrael krši međunarodno pravo.

Washington daje 3,8 milijardi dolara godišnje vojne pomoći svom dugogodišnjem savezniku Izraelu.

Ljevičarski demokrati i arapsko-američke skupine kritiziraju nepokolebljivu potporu Bidenove administracije Izraelu, kojoj time, tvrde, daju osjećaj moći bez posljedica.

Ovog je mjeseca predsjednik SAD-a Joe Biden prvi put zaprijetio da će uvjetovati potporu Izraelu i inzistirao na poduzimanju konkretnih koraka za zaštitu humanitarnih radnika i civila.

  • +5
Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER