DOBRODOŠLA POMOĆ

Ukrajincima u borbi s Rusima pomaže i engleski muzej, evo detalja nesvakidašnje priče

24.03.2024 u 07:02

Bionic
Reading

Zapad je od početka otvorene ruske agresije na Ukrajinu donirao Kijevu vojnu i drugu opremu, čija vrijednost premašuje 250 milijardi dolara. Među ključnim donatorima je Ujedinjeno Kraljevstvo te je od veljače 2022. do danas osiguralo tehniku u vrijednosti od 12 milijardi funti, ali London pomaže i na druge načine. Da je ukrajinskim braniteljima svaka pomoć dobrodošla, govori i nesvakidašnja priča iz jednog engleskog muzeja. Evo o čemu je riječ

Obje strane rusko-ukrajinskog rata koriste ogromne količine tenkova i oklopih vozila pa ih, sasvim logično, gube u podjednako znatnim brojkama. Rusi, osim zbog loše taktike, ostaju bez svojih oklopnjaka ponajviše zbog 'urođene' mane tenkova iz sovjetskog razdoblja, posebice modela T-72, najrasprostranjenijeg u ruskoj vojsci.

U usporedbi sa zapadnim modelima, T-72 ima loše riješeno skladištenje streljiva u kupoli i trupu vozila. Prilikom udara granate u taj tip tenka, uskladišteno streljivo od četrdesetak granata se zagrije i u većini slučajeva eksplodira, pri čemu kupola odleti u zrak, a svi članovi posade u pravilu poginu. Budući da Ukrajinci također koriste taj tip tenka, pogođeni su istim problemom, ali i neiskustvom pri korištenju doniranih oklopnjaka sa Zapada.

Kako bi pomogli Ukrajini da nadvlada gubitak svoje opreme sovjetske proizvodnje, Britanci su se sjetili muzeja tenkova u engleskoj grofoviji Dorset. Prema pisanju londonskog Telegrapha, kustosi Muzeja tenkova u Bovingtonu krajem prošle godine iz svojih opsežnih arhiva iskopali su davno zaboravljene priručnike, dijagrame i dokumente s detaljnim uputama kako popraviti oštećene tenkove iz sovjetske ere koji se trenutno koriste u Ukrajini.

  • +7
Tenk T-72 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ministarstvo obrane Ruske Federacije

Doznavši da muzej posjeduje dragocjenu arhivsku građu, kustosima se preko ministarstva obrane obratila vodeća britanska obrambena tvrtka Cook Defense Systems, a koja proizvodi gusjenice za glavni borbeni tenk britanske vojske Challenger 2. Iz tvrtke su, naime, zatražili da im muzej proslijedi sve dostupne informacije o gusjenicama i pogonskim zupčanicima tenkova T-72, borbenih vozila pješaštva BMP-1 i BMP-2, oklopnog transportera MT-LB te samohodnih protuzračnih topova ZSU-23-4 Šilka da bi mogli izraditi i ugraditi nove mehanizme sastavljene od beskrajne metalne trake koju čini više međusobno povezanih članaka.

Nepresušan izvor informacija iz nekadašnjeg DDR-a

'Kad su nas zamolili da pomognemo, odmah smo počeli tražiti sve što bi moglo biti od pomoći. Traženi su detalji poput kutova, nagiba i napetosti potrebnih za nove gusjenice i naš im je arhiv uspio osigurati stare priručnike i nacrte tenkova', kazao je za Telegraph kustos muzeja David Willey. Dodao je da su pronašli i gusjenice T-72, njezine spojnice te dodatne dijelove potrebne za izradu novih gusjenica, a pomoći znatno doprinosi i očuvani T-72 iz vojske nekadašnje Demokratske Republike Njemačke te je kao muzejski eksponat postao nepresušni izvor informacija.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military TV

Da bi izradila nove gusjenice, tvrtka Cook Defense Systems morala je upotrijebiti tzv. obrnuti inženjering da bi dekonstruirala dizajn i razumjela kako je mehanizam izgrađen. Korijeni obrnutog inženjeringa potječu iz analize opreme za komercijalnu ili vojnu primjenu. Cilj je pak doći do zaključka o konstruktivnim odlukama koje su dovele do nastanka gotovog proizvoda, uz malo ili nimalo predznanja o postupcima korištenim u izvornom procesu konstruiranja i proizvodnje.

Iako Cook Defense Systems ima dugu povijest opskrbe gusjenicama za sva oklopna vozila britanske vojske, direktor tvrtke William Cook ocijenio je u razgovoru za britanski Defence Journal da je proizvodnja zamjenskih dijelova za neke od navedenih platformi sovjetskog porijekla bio sasvim drugačiji izazov. Prema Cooku, proizvodne tehnike koje su koristili Sovjeti u potpunosti su različite od onih zapadnih, pa su u tvrtki morali koristiti lasersko skeniranje dijelova i njihovu rendgensku inspekciju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Telegraph

Muzej pomogao i pilotima RAF-a u napadu na Gadafijev oklop

No čak i uz pomoć resursa britanskog Muzeja tenkova te stručnost Cookovih inženjera i radnika, proizvodni proces pokazao se teškim. Glavni izazovi uključivali su razvoj novih čeličnih legura koje bi odgovarale izvornim sovjetskim specifikacijama te redizajn kovanih i zavarenih komponenti kao odljevaka kako bi odgovarale novom proizvodnom lancu.

Međutim tvrtka je uspjela prevladati te izazove pa je s Odjelom za nabavu opreme i podršku britanskog ministarstva obrane potpisala ugovor za proizvodnju gusjenica za oko 500 ukrajinskih oklopnjaka. Radi se o vozilima koja Ukrajina ima još od raspada Sovjetskog Saveza, ali i sovjetskim oklopnjacima koje su Kijevu donirali susjedi poput Poljske i Češke, kao i zarobljenim i lakše oštećenim ruskim tenkovima i borbenim vozilima iz iste ere.

Inače, ovo nije prvi put da Muzej tenkova iz Bovingtona koristi svoju stručnost i eksponate da bi pomogao u modernom ratovanju. Naime tijekom 2011. avioni britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF) su s francuskim kolegama masovno bombardirali libijsku vojnu infrastrukturu, čime je okončana vladavina tamošnjeg diktatora Moamera Gadafija. Libijska vojska je u tom sukobu uglavnom koristila spomenute tenkove T-72, kao i T-54, a koji se također nalazi u muzejskoj zbirci. To je omogućilo pilotima britanskih jurišnika Tornado da se pobliže upoznaju s tim vozilima i otkriju njihove slabe točke. Koliko su u tome bili uspješni, ponajviše govori podatak da je tijekom te vojne intervencije iz zraka uništeno više od 450 tenkova i 230 drugih libijskih oklopnih vozila.