DAVID PROTIV GOLIJATA

[VIDEO/FOTO] Pogledajte kako ukrajinski dron kućne izrade uništava najmoderniji ruski tenk

29.12.2022 u 19:59

Bionic
Reading

Na društvenim mrežama ovih se dana pojavila videosnimka u kojoj ukrajinski operater pomoću bespilotne letjelice domaće proizvodnje uništava najmoderniji tenk tipa T-90M. Evo i detalja nesvakidašnjeg događaja s bojišnice

Specijalizirani ukrajinski portal koji iz minute u minutu prati sve događaje vezane za rusku agresiju objavio je ovog tjedna videosnimku na kojoj se vidi uništavanje ruskog tenka iz zraka. Pretpostavlja se da je tenk tipa T-90M ostao imobiliziran u blizini crte bojišnice nakon pogotka protutenkovske mine, a vjeruje se da je posada napustila tenk nakon što je onesposobljen.

Prema ukrajinskim izvorima, napad na ruski T-90M izveo je operater jurišne bespilotne letjelice tipa R18 koju je izradila ukrajinska dragovoljačka organizacija Aerozvidka. Radi se o skupini od tridesetak osoba iz IT sektora koja djeluje kao samostalna zračna izviđačka postrojba s borbenim dronovima vlastite proizvodnje. Uglavnom je riječ o hobistima koji su prije rata izrađivali dronove, a danas njima i to većinom noću napadaju ruske položaje do kojih dolaze quadovima ili biciklima ako se približavaju neprijatelju na desetak metara.

Budući da je postrojba dosad uništila više ruskih oklopnjaka, vjeruje se da je najnovija snimka autentična. I u posljednjem slučaju napad je izvršen noću tijekom koje je Aerozvizdkin operater bacio na tenk T-90M nekoliko modificiranih protutenkovskih granata tipa RKG-3. To je dovelo do detonacije streljiva tenka i kasnijeg odvajanja kupole uslijed eksplozije.

  • +10
Tenk T-90 Izvor: EPA / Autor: SERGEI CHIRIKOV

R18 je oktokopter, odnosno bespilotna letjelica za vertikalno polijetanje i slijetanje s osam propelera koja može nositi više kilograma korisnog tereta te je izrađen od domaćih i uvoznih komponenti. R18 ima domet četiri kilometara, može biti u zraku oko 40 minuta, i što je najvažnije, može nositi pet kilograma slobodnopadajućih bombi. Kao bombe koriste se sovjetske kumulativne protutenkovske granate RKG-3 ili bombe RKG-1600 koje su na njihovoj osnovi stvorili oružari tvornice Mayak.

Izvor: Društvene mreže / Autor: FLIGHT CLUB

Bespilotna letjelica R-18 može nositi dvije bombe/granate i ispustiti ih s visine od 100 do 300 metara, lebdeći iznad cilja. Koristeći bombu RKG-1600, dron R18 može pogoditi cilj u radijusu od 1 do 300 metara. Ako operater promaši, postoji još jedna bomba pa se napad može ponoviti prije nego što neprijatelj stigne reagirati. Ručna kumulativna granata sovjetske proizvodnje RKG-3 dizajnirana je za uništavanje tenkova, pješačkih postrojbi i oklopnih vozila, kao i za uništavanje obrambenih objekata.

U službi se nalazi od 1950, a ovisno o modifikaciji ima probojnost oklopa do 220 milimetara. Stručnjaci tvrde da ta granata teoretski ne bi trebala ozbiljno oštetiti moderni tenk, ali potvrđuju da je Aerozvidka uspješno uništila tenkove s R18 i RKG-3. Ipak, ističu kako su glavne mete za ove bespilotne letjelice stožerna vozila, radari, samohodna artiljerija, protuzračna obrana i MLRS sustavi, pozadinska skladišta i slično.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NGO Aerorozvidka

Cijena jednog R18 iznosi oko 45.000 dolara,a pored tog drona Aerozvidka koristi i izviđačku bespilotnu letjelicu PD-1 koja može ostati u zraku osam sati. Inače, postrojba svaki dan izvrši oko 300 misija dronovima, a putem njezine internetske stranice moguće je i donirati novac za izradu dronova.

Prema podacima Kijeva, Aerozvidkino uništavanje tenka T-90M je već osmi dokumentirani gubitak rijetkog ruskog tenka tog tipa u Ukrajini. Tenk se proizvodi u malim serijama u ruskoj tvornici tenkova UralVagonZavod. Ruska vojska je prvu seriju ovih tenkova dobila tek 2020. i njome je naoružana 2. gardijska tamanska motorizirana streljačka divizija 1. gardijske tenkovske armije.

T-90 je glavni borbeni tenk ruske vojske koji je napravljen spojem najboljih karakteristika tenka T-72 i T-80. Po svojim karakteristikama pripada skupini najmodernijih tenkova u svijetu no ima nekoliko bitnih mana poput smještaja streljiva ispod kupole što se pokazalo izuzetno opasnim po posadu.

Od nekih prednosti pred dijelom zapadnih tenkova valja istaknuti mogućnost lansiranja protuoklopnih vođenih raketa iz topa, nisku siluetu, malu masu, odličnu pokretljivost i prohodnost na težim terenima, kvalitetan reaktivni oklop, napredni sustav upravljanja paljbom i relativno nisku cijenu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NGO Aerorozvidka

Ranije je postojao i aktivni samozaštitni elektrooptički sustav Štora dizajniran za ometanje laserskih daljinomjera nadolazećih protutenkovskih vođenih projektila, ali je na njegovo mjesto, zbog neučinkovitosti, stavljen eksplozivno reaktivni oklop kako bi se poboljšala zaštita kupole. Ugrađen je i sustav dinamičke zaštite Relikt koji je znatno bolje povezan u cjelinu i pokriva puno veća područja osnovnog oklopa. Tenkovski strijelac je u inačici M dobio novi višekanalni nišan koji omogućuje korištenje oružja u bilo koje doba dana iu svim vremenskim uvjetima.