PAO NAKON DOJAVE

Uhićen islamist povezan s bombaškim napadima na koptske crkve

19.04.2017 u 14:05

Bionic
Reading

Egipatska policija uhitila je u utorak muškarca kojeg se sumnjiči za umiješanost u bombaške napade na koptske crkve za koje je odgovornost preuzela tzv. Islamska država

Kako prenosi AFP, policija je nakon dojave uhitila Alija Mahmuda Mohameda Hasana, jednog od 19 osumnjičenih čija je imena policija objavila nakon eksplozija koje su se dogodile prošle nedjelje.

Hasan je uhićen u egipatskoj pokrajini Keni, odakle dolaze i dvojica bombaša-samoubojica koji su 9. travnja na blagdan Cvjetnice aktivirali eksplozivne naprave u crkvama u gradovima Tanti i Aleksandriji prilikom čega je poginulo 45 osoba, što je najkobniji napad na koptske crkve u povijesti.

Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova podiglo je nagradu za informacije koje će dovesti do uhićenja osumnjičenih na 500.000 egipatskih funti (27.518 dolara).

Posljednji napadi samo su nastavak niza napada islamista na koptske crkve. Prošlog prosinca bombaš-samoubojica u Kairu je aktivirao eksplozive u crkvi i pritom ubio 29 vjernika.

Teroristička skupina ISIL, koja je preuzela odgovornost za sva tri napada, zaprijetila je kako će izvesti još napad na kršćansku manjinu koja čini 10 posto egipatskog stanovništva.

Kako navodi agencija AFP, napadi koji su se dogodili nekoliko tjedana prije planiranog posjeta pape Franje primorali su egipatske vlasti na proglašenje tromjesečnog izvanrednog stanja u državi.