KAOS U MIJANMARU

U sukobima muslimana i budista 40 mrtvih

26.03.2013 u 14:27

Bionic
Reading

Sukobi mijanmarskih budista i muslimana, u kojima je ovih dana poginulo 40 ljudi približili su se Jangonu, izvijestila je policija, a Sjedinjene Države ne preporučju putovanje u neke dijelove zemlje, pa tako ni u neke četvrti bivše prijestolnice

Novi izgredi izbili su u ponedjeljak navečer na području Baga, više stotina kilometara od Meiktile gdje je u prošlotjednim sukobima poginulo 40 osoba, po zadnjem izvješću koji su u utorak objavila službena glasila.

Seljani su 'uništili dvije džamije' i pedesetak kuća, rekao je policijski izvor, dodavši da nije bilo žrtava.

'Policija i vojska su dežurale gotovo čitavu noć', rekao je.

Sukobi budista i muslimana proširili su se tijekom vikenda na više mjesta u okolici Meiktile, pri čemu nitko nije stradao.

Nakon toga je američko veleposlanstvo u Jangonu izdalo priopćenje u kojemu preporuča svojim državljanima da ne putuju u pokrajinu Mandalay u kojoj je Meiktila, ali i da se klone nekih četvrti Jangona.

Bivša prijestolnica je još mirna, ali su glasine izazvale napetost zadnjih dana. Osudivši te glasine, službeni dnevnik New Light of Myanmar optužio je neke neimenovane pojedince da pokušavaju 'ugroziti mir i red u Jangonu'.

Obična svađa između muslimanskog prodavača i kupaca koja je u srijedu izbila u Meiktili, oko 130 km od prijestolnice Najpidava, prometnula se u žestok sukob u kojemu su paljene čitave četvrti i džamije, a izgorjela trupla su ležala po cesti.

Tri su dana pobunjeničke skupine, uz sudjelovanje budističkih redovnika, harale Meiktilom dok nije proglašeno izvanredno stanje i dok vojska nije u subotu preuzela nadzor. Od tada vlada zatišje.

2012. u sukobima budista, pripadnika etničke manjine Rahina i muslimana iz manjine Rohingija koji su apatridi 2012. poginulo je više od 180 osoba, a 110.000 je prognano na zapadu zemlje.