zagrebački gradonačelnik

Tomašević: Uvodimo reda u rezervirana parkirna mjesta u centru grada

19.03.2024 u 14:00

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak da će novom odlukom gradska uprava uvesti reda u rezervirana parkirna mjesta, kojih je trenutno oko 2000, a da istovremeno ne postoji registar o tome tko se njima koristi

“Ono što smo utvrdili je da trenutno u centru grada imamo blizu 2000 rezerviranih parkirnih mjesta koja su rezervirale udruge, stranke, veleposlanstava, državne institucije, privatna poduzeća, suprotno propisima, i da o tome nikad nije niti vođena evidencija”, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Istaknuo je da je trenutno u javnom savjetovanju nova odluka kojom će se regulirati rezervacija parking mjesta u centru grada. Njezino donošenje očekuje se 25. travnja na sjednici Gradske skupštine, a predviđa reviziju svih dosadašnjih korisnika takvih rezerviranih parkirnih mjesta.

Oni koji su se do sada njima koristili, ostat će bez tog prava, a nakon stupanja odluke na snagu, trebat će predati novi zahtjev.

"Svi će morati podnijeti nove zahtjeve, napravit ćemo povjerenstvo za dodjelu parkirnih mjesta koje će utvrđivati da li se radi o javnom interesu”, rekao je Tomašević dodavši da će se od tada, rezervirana parkirna mjesta i plaćati, što do sada uglavnom nije bio slučaj.

Pri tom se korisnicima u pravilu mogu rezervirati najviše tri parkirna mjesta, uz uvjet da se sjedište ustanove koja traži mjesto, nalazi u krugu od 100 metara od parkirnog mjesta. Ujedno, propisat će se i da se maksimalno 10 posto parkirnih mjesta u određenoj ulici ili na trgu, mogu rezervirati za posebne korisnike, a uvest će se i plaćanje rezerviranih parkirnih mjesta.

  • +21
Tomislav Tomašević obišao gradilište tržnice Vrapče Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Dodao je i da je Visoki upravni sud još 2014. godine “srušio” odluku o dodjeli rezerviranih parkirnih mjesta, tražeći da se postrože uvjeti za rezervaciju te da ih se stavi u odnos s javnim interesom, no da se, međutim, nitko to nije napravio.

“Mi očekujemo da će dobar dio od ovih rezervirnih parkirnih mjesta neće više ostati u tom režimu i da će se vratiti u cirkulaciju građanima”, istaknuo je Tomašević.

Dodao je da se novom odlukom također predviđa rezerviranje pet parkirnih mjesta ispred vrtića, kojima će se moći koristiti roditelji vrtićke djece od 7 do 9 sati ujutro te od 15 do 17 sati, te se na njima zaustavljati najviše 15 minuta.

Najavio je i da će donijeti odluku o proglašenju 31. ožujka i 1. travnja u Zagrebu sajamskim danima, čime će se omogućiti prigodna prodaja na kioscima i štandovima.

Tomašević i njegovi zamjenici u utorak su obišli započete radove na rekonstrukciji odnosno rušenju stare tržnice Vrapče i izgradnji nove tržnice. Investicija je vrijedna 2,5 milijuna eura bez PDV-a, a najavljena su dodatna ulaganja u gradske tržnice.

“Ovo je prva kapitalna investicija u gradske tržnice u zadnjih 30 godina. Neće biti sigurno zadnja”, rekao je Tomašević dodavši da se planiraju investicije na Utrinama, u Sesvetama, na Trešnjevci.

Tomašević se osvrnuo i na predizborni govor bivšeg predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića na skupu HDZ-a u Lisinskom, koji je tada poručio da je glasanje za Možemo!, glasanje za promjenu vrijednosti.

"Je, glas za promjenu vrijednosti u smislu da se upravlja drugim najvećim proračunom u zemlji, bez da se krade. U tom smislu jest promjena vrijednosti", rekao je Tomšević i dodao da su taj inspirirajući govor, koji je objavljen i na društvenim mrežama, lajkali "ministar Šime Erlić okružen gomilom Vijetnamaca", koji su očito botovi koji su ovi krivo kupili.

"Što, ne znam, u konzulatu u Vijetnamu će biti gužva za glasanje? Smiješna je priča, a oni neka se vade i objasne kako im se to dogodilo", rekao je Tomašević.