četvero odabranih

Tko su ljudi koji ulaze u Vijeće za elektroničke medije?

16.06.2017 u 17:51

Bionic
Reading

Bivši zamjenik Mirjane Rakić, bivši suvlasnik Radio Dalmacije, bivša novinarka Slobodne Dalmacije i Večernjeg lista i bivši glasnogovornik stranke braće Lijanović, novi su, a neki i stari članovi Vijeća za elektroničke medije (VEM). Za plaće između 14 i 18 tisuća kuna neto, oni će u idućih pet godina, s još dvoje članova VEM-a, usvoji li Sabor Vladin prijedlog, vedriti i oblačiti medijskim nebom u Hrvatskoj

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u srijedu na osobni zahtjev razriješila predsjednicu Vijeća za elektroničke medije (VEM) i ravnateljicu Agencije za elektroničke medije (AEM) Mirjanu Rakić te članicu Vijeća Vesnu Roller kojoj je istekao mandat. Predložila je, a Sabor bi trebao usvojiti, da Rakić na toj poziciji zamijeni Damir Hajduk, dosadašnji član Vijeća i njezin zamjenik. Predsjednik Vijeća sukladno zakonu istodobno je ravnatelj Agencije za elektroničke medije (AEM)

Uz njega, u prazne fotelje trebali bi sjesti novinarka Anita Malenica, Davor Marić, bivši rukovoditelj HRT-ova centra Split, i Vanja Gavran, PR-ovac i novinar Al Jazeere Balkans.

Podsjetimo, Rakić je razrješenje zatražila još u ožujku prošle godine nakon što su joj pod prozor, a potom i u ured stigli prosvjednici, uručivši joj četničku kokardu, jer je Vijeće na tri dana bilo oduzelo koncesiju Z1 televiziji zbog širenja govora mržnje.

Hajduk - čovjek kojeg HDZ nije htio

Damir Hajduk, rođen 1967., diplomirani je ekonomist, a u VEM-u je od 2009. godine. Tri godine kasnije izabran je za potpredsjednika Europske platforme regulatora elektroničkih medija (EPRA), a u srpnju 2014. ponovno je izabran u VEM.

Prilikom Hajdukova reizbora i imenovanja Alemke Lisinski također za članicu VEM-a, tadašnja HDZ-ova zastupnica, a danas glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak pobunila se jer su kandidati predloženi samo na osnovi životopisa.

'Na osnovi životopisa mi moramo zaključiti da su oni najbolji ili vjerojatno najpodobniji i smjestiti ih u vrlo važno medijsko regulatorno tijelo, uz plaću od 14.000 kuna. Nemamo pravu informaciju, jer matični odbor o tome nije raspravljao, jesu li uopće i drugi kandidati imali prigode', ustvrdila je u ljeto 2014. Glavak.

Tri godine kasnije Hajduk je predložen na zatvorenoj sjednici Vlade na temelju provedena javnog poziva na kojem je, uz prijavu i dokaz o ispunjavanju uvjeta iz poziva, morao priložiti i životopis. Što se promijenilo unatrag tri godine, nije poznato jer Vlada o tome na svojim stranicama nije ponudila ni retka obrazloženja.

Prije nego što je stigao u VEM, Hajduk je radio u tvrtki Media HUB kao direktor prodaje, kratko je boravio na HRT-u kao pomoćnik ravnatelja za ekonomske poslove, a od 2000. do 2007. bio je komercijalni direktor u izgradnji nacionalne kabelske televizije DCM. Sredinu i drugu polovicu devedesetih godina prošlog stoljeća proveo je na mjestu šefa regionalnog distributera ERP softvera Sun Systems i direktora prodaje Profil Internationala. Kad je prvi put stigao u VEM, izabrala ga je HDZ-ova vlada.

Glasnogovornik stranke obitelji Lijanović

Vanja Gavran, rođen 1976., završio je na Hrvatskim studijima u Zagrebu sociologiju i kroatologiju. U VEM dolazi s Al Jazeere Balkans, gdje je radio kao PR, da bi se nakon toga bacio u novinarske vode. No prije nego što je stigao u multinacionalnu TV kuću, Gavran je imao zanimljiv poslovni put, pa je tako nakon završetka fakulteta OD 2001. do 2008. godine promijenio četiri posla.

Karijeru je započeo u Posušju (BiH) kao referent za marketing u Gospodarskoj komori Zapadnohercegovačke županije, uslijedilo je potom mjesto glasnogovornika u Narodnoj stranci Radom za boljitak Lijanović, da bi se potkraj 2004. odselio u Sarajevo i započeo raditi u HKD-u Napredak na mjestu glavnog tajnika, a paralelno je radio i kao honorarac za RTVFBiH na mjestu voditelja u jutarnjem programu.  

Krajem 2008. postao je rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije u HT-u u Mostaru i tu se zadržao sedam godina. U ljeto 2015. stigao je na Al Jazeeru, isprva kao PR, da bi nedugo potom započeo raditi kao novinar. Da su mu ambicije više, postalo je jasno kad je objavljeno tko se sve javio na natječaj za ravnatelja Hine. U Hini nije prošao, no uspio je u VEM-u.

U slobodno vrijeme piše pjesme, pjeva, svira harmoniku i klavir, a izvori tportala kažu i da je dobar s jednim bivšim ministrom u Vladi Andreja Plenkovića.

Malenica u biznisu  

Anita Malenica, dugogodišnja novinarka, karijeru je počela u Slobodnoj Dalmaciji, a potom je nastavila u Večernjem listu. 'Kada Anita odnekud dolazi, ne moraš je vidjeti. Nju se čuje', kazala nam je jedna njena dugogodišnja kolegica iz Slobodne Dalmacije kad smo je upitali da nam kaže što joj je prva asocijacija na temperamentnu Imoćanku, dodavši da za nju vrijedi ona 'što na umu to na drumu' i da u profesionalnom smislu nije 'nikad imala otpor prema papiru'.

Karijeru je započela sredinom devedesetih u Slobodnoj, koju je napustila 2006. prešavši u Večernji list, uz obrazloženje da nije mogla odbiti uvjete koje su joj ponudili, ali i činjenicu da je uređivačka politika zagrebačkog dnevnika bliža njenom svjetonazoru.

Sredinom dvijetisućitih otkrilo se da bespravno koristi gradski stan od 33 m2 u Tratinskoj ulici u Zagrebu. Vodila je s Gradom spor oko njega, a na kraju se iselila. U Večernjaku se zadržala pet godina, spominjalo se da će otići na HRT, ali je na kraju završila kao direktorica korporativnih komunikacija u Klemm Securityju Josipa Klemma. Nakon dvije i pol godine apstinencije od novinarstva, vratila se na Z1 televiziji u emisiji 'S Anitom aktualno', koja nastaje u produkciji njene producentske kuće Alpha info.

Potvrdi li Sabor želju Vlade, Malenica će se morati riješiti udjela u tvrtki u kojoj je jedini osnivač i vlasnik jer Zakon o elektroničkim medijima ne dopušta mogućnost imanja udjela u tvrtki koja se bavi audiovizualnom djelatnošću.

Marićev puni krug

Davor Marić, rođen 1961. godine, u VEM iz HRT-ova centra Split, na čelu kojeg je bio od 2013. do 2016., kad je smijenjen. Marić je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a magistrirao na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Novinarsku karijeru započeo je na Radiju Split, gdje je od 1983. do 1987. radio kao novinar.

Sljedećih pet godina provodi u Slobodnoj Dalmaciji, u kojoj je od reportera i komentatora stigao do zamjenika glavnog urednika. Godinu dana kasnije postaje suosnivač Radio Dalmacije, u kojem je bio direktor i glavni urednik do 2011., da bi se puni krug napravio povratkom na HRT.