zvonko šarić

Tko je tajanstveni poduzetnik zbog kojeg je ministar Marić u problemima: Poslovao i s gospođom Marić te s Biancom Matković

30.04.2019 u 15:10

Bionic
Reading

Zvonko Šarić, građevinski poduzetnik čije se ime pojavilo u aferi vezanoj uz vikendicu ministra državne imovine Gorana Marića, kojeg sada češlja Povjerenstvo za sukob interesa, ima cijelu lepezu tvrtki. U nekima se uz njegovo pojavljuje i ime ministrove supruge Marijane Marić, a Šarić je svojedobno surađivao i s nekoć moćnom HDZ-ovkom Biancom Matković

Šarića i Marića veže prijateljstvo, što je nakon izbijanja afere potvrdio i sam ministar. Koliko je poznato, poslovno surađuju još od 2001. Tada je Marić od ovog poduzetnika kupio apartmane u Turnju.

Kasnije opet od Šarića, tj. njegove tvrtke H.B. Inženjering, kupuje kuću u Živogošću, istu onu koju je u imovinskoj kartici procijenio na nešto više od 100 tisuća eura, iako joj je tržišna vrijednost mnogo veća. Ovaj je dvojac zapečatio prijateljstvo još jednom nekretninskom transakcijom.

No s druge strane nije bio Marić osobno, već ministarstvo kojem je na čelu. Prošle godine, naime, ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića u Grškovićevoj 13 u Zagrebu prodan je upravo tvrtki Sjajna svjetlost, kojoj je Šarić na čelu, a misteriozna Ruskinja Viktorija Fedorova joj je vlasnica.

Zgrada je prodana toj tvrtki jer je njezina ponuda od četiri pristigle bila najviša. Je li to doista tako, doznat ćemo nakon što se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pozabavi ovim slučajem.

Bivša rezidencija Stipe Mesića na Šalati Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Osim tvrtke Sjajna svjetlost, ovaj samozatajni poduzetnik, čija fotografija ne postoji na dostupnim fotoservisima, ima još šest aktivnih tvrtki i nekoliko ugašenih.

Da je prijateljstvo s obitelji Marić nadišlo nekretninski posao, dokazuje činjenica da su poslovno sa Šarićem povezani i Marićeva supruga Marijana Marić i Ante Marić, najvjerojatnije ministrov sin.

Vlasnik njihove tvrtke Scientia d.o.o. 2013. postaje Šarić.

  • +11
Kuća ministra Gorana Marića u Živogošću Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Ta je tvrtka i suvlasnik druge Šarićeve tvrtke pod nazivom Velebit nekretnine, koja se bavi izgradnjom apartmana. Tu dolazimo do još jedne Šarićeve tvrtke, Vile Solar, koja je tvrtka kći Velebit nekretnina.

Nekretninsku priču zaključuje tvrtka H.B. Inženjering, koja se bavi gradnjom i adaptacijama. Pa su tako osim spomenutog apartmanskog naselja u Turnju i kuće u Živogošću, koju su prodali Marićima, radili poslove za državu (Fond za naknadu oduzete imovine, Ministarstvo pravosuđa, gruntovnicu u NSK-u, Palaču pravde u Zlataru, Bjelovaru i Šibeniku, Općinski sud u Zagrebu…). DORH je svojedobno ovu tvrtku doveo u vezu i sa slučajem Fimi media.

  • +5
Ministar Goran Marić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Šarić ima i tvrtku Hlađenje sistemi te Vidicom instalacije. Većina njegovih tvrtki ima sjedište na adresi Nemčićeva 11 u Zagrebu, u kompleksu znanom kao Kvaternik Plaza.

Kako tvrtke posluju?

Tvrtka Scientia od 2014., kad je imala prihode nešto veće od milijun kuna, nije ostvarila nikakve prihode. Vile Solar su 2017. ostvarile 160 tisuća kuna prihoda, a godinu ranije čak četiri i pol milijuna kuna. Dobit im je uglavnom u crvenom ili su na nuli. Velebit nekretnine 2017. završavaju s milijun i pol kuna prihoda, no s dobiti u minusu. Dobit u zelenom ima tek tvrtka H.B. Inženjering te je u 2017. ostvarila 13 tisuća kuna dobiti uz prihode od 363 tisuće kuna.

Dvije tvrtke, Morium i Nekretnine Turanj, Šarića pak povezuju s nekadašnjom HDZ-ovom ministricom i predstojnicom ureda nekadašnjeg premijera Ive Sanadera Biancom Matković.

U obje su, naime, suosnivači supružnici Bianca i Vladimir Matković, a Šarić je bio direktor. Riječ je o tvrtkama osnovanim 2007., dok je Bianca Matković bila aktivna u politici.

Dokument: "Izvadak iz Sudskog registra o tvrtki Morium"

Obje tvrtke imaju sjedište na adresi Maksimirska 284, gdje je i sjedište tvrtke Sjajna svjetlost, koja je kupila bivšu državnu rezidenciju u Grškovićevoj.

  • +18
Bianca Matković Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL