NEUGODNJAK EUROZASTUPNICE

Tko je pokvario ručak Marijani Petir, 'makedonskoj Majci Terezi'

09.05.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir odlučila je u djelo provesti svoju višestruko iskazivanu potporu Makedoniji, koju je formalizirala osnivanjem kluba prijatelja ove zemlje u Europskom parlamentu. Potkraj prošlog tjedna, a uoči Dana Europe, posjetila je Skoplje i Prilep kao jedna od rijetkih figura iz EU-a koja pruža potporu europskoj budućnosti zemlje ozbiljno načete političkom krizom. No gust itinerar koji je obuhvaćao niz političkih susreta i intervjua, posjet grobu pjevača Toše Proeskog, muzeju Majke Tereze te savjete lokalnim poljoprivrednicima, na trenutak su poremetili prosvjednici koji traže smjenu i kazneni progon konzervativne vlasti koju je došla podržati

U priopćenju kojim pokušava sažeti dinamičan boravak u Makedoniji europarlamentarka podsjeća kako je Makedonija 'bila jedna od najuspješnijih priča na Balkanu dok je jedanaest godina kasnije zapela u čekaonici za EU', kritizirajući Europsko vijeće koje je ove godine prvi puta dalo uvjetovanu preporuku zemlji za članstvo u EU. Petir tvrdi da su je od željenog cilja odmaknuli 'nedostatak političkog dijaloga i bojkot rada parlamenta', a u nekoliko intervjua za provladine medije tijekom boravka u zemlji nije propustila okriviti oporbu za blokiranje dogovora iz Pržina, pokušaja međunarodne zajednice da razriješi krizu. O autokratskom vladanju, političkim zloupotrebama glasačkog tijela i optužbama za kriminalna djela u režiji aktualne vlasti koje istražuje specijalno tužiteljstvo, dakako – ni riječi.

No iako Petir proziva oporbu za blokadu pokušaja međunarodne zajednice da razriješi krizu u zemlji, hrvatska europarlamentarka ima i 'jezikovu juhu' za inozemne diplomatske poteze. 'Nisam se došla miješati u unutrašnje odnose u Makedoniji, kao što vidim da to neki čine… Makedoniji ne treba tutorstvo i narod može sam izabrati vlast koju želi', kaže Petir. S obzirom na tako decidiranu kritičnost prema akcijama Bruxellesa (koji, usput, tamo i predstavlja), teško da joj je mogla promaknuti gerilska akcija prosvjednika koji na skopskim ulicama traže smjenu aktualne vlasti i njen kazneni progon. Naime, radni ručak Petir u društvu pripadnica 'organizacija žena iz političkog i civilnog društva' prekinuli su aktivisti koji su prozor jednog skopskog restorana ukrasili transparentom na engleskom 'Abolirate li zločince u EU'.


O spomenutom incidentu na Twitteru eurozastupnice također nije bilo riječi, no zato možemo svjedočiti nekim drugim impresijama Marijane Petir. Izdvajamo slikanje na grobu 'anđeoskog glasa i duše' Toše Proeskog u Kruševu, koje je jedna makedonska tviterašica komentirala: 'Draga gospođo, ne znam kako je kod vas, ali kod nas se ljudi ne slikaju na groblju za Twitter.' Hrvatsku europarlamentarku dojmio je i posjet memorijalnom centru Majke Tereze u Skoplju, kojoj Petir na lošem engleskom poručuje pray for use, te porcija savjeta o zajedničkoj europskoj poljoprivrednoj politici na jednom obiteljskom gospodarstvu. Kako Marijana Petir šparta Makedonijom, dok njezini domaćini iz vrha vlasti čekaju odluku o zabrani putovanja u EU, pogledajte u nastavku.