kadar republike srpske

Tko je kontroverzni Milan Tegeltija? Ne može ući u SAD, ali može biti konzul u Hrvatskoj

04.03.2024 u 15:10

Bionic
Reading

Predsjedništvo BiH imenovalo je za generalnog konzula te zemlje u Rijeci Milana Tegeltiju, osobu koja se nalazi pod američkim sankcijama zbog sumnje na korupciju. Zbog optuži je bio prisiljen napustiti dužnost predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine

Prema pisanju medija u susjednoj zemlji, članovi Predsjedništva BiH 'ne miješaju' se jedni drugima u izbor kadrova za popunu mjesta u diplomaciji koja im pripadnu, no ovoga puta ipak su trebali. Tegeltija je kadar Milorada Dodika, najmoćnijeg političara koji predstavlja interese bosanskih Srba.

Klix.ba smatra da će Željko Komšić i Denis Bećirović morati objasniti javnosti zašto su dali suglasnost za imenovanje Tegeltije u diplomaciju, uzimajući u obzir to da su ga vlasti Sjedinjenih Američkih Država označile kao osobu ogrezlu u visokoj korupciji i to u vrijeme u kojem je obnašao jednu od najvažnijih funkcija u bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na upit tportala je odgovorilo da nije zaprimilo nikakvu službenu informaciju od BiH strane na navedenu temu. Nisu elaborirali kako će reagirati jednom kad službenu informaciju zaprime.

Tegeltija je bio prisiljen na ostavku nakon što su mediji objavili snimke na kojima se čuje kako dogovara da će jednom poduzetniku pogodovati u pravosudnom sporu, odnosno da će utjecati na imenovanje sutkinje iz Banje Luke. No on je to drugačije obrazložio.

Tada je poručio da je ugrožena sigurnost njega i njegove obitelji u Sarajevu, a da institucije BiH nisu učinile ništa da ga zaštite kao predsjednika VSTV-a.

Nakon što je otišao s pozicije prvog čovjeka VSTV-a postao je savjetnik Milorada Dodika za pravna pitanja, a zatim i predsjednik FK Borac. Nogometni klub iz Banje Luke trenutno je vodeći u prvenstvu BiH, a Tegeltija je podnio ostavku na dužnost predsjednika u prvim danima ove godine. U obrazloženju je napisao da se trenutno ne može posvetiti klubu na način na koji bi trebao. 'Klubu je potreban netko tko će konstantno biti tu', poručio je. Sada je jasno i zašto.

Američko ministarstvo financija stavilo je Tegeltiju na crnu listu u siječnju 2022. godine. Zamrznuta su mu sredstva i ne može ući u Sjedinjene Američke Države, ali može biti konzul u Hrvatskoj?!

Kako se navodi na stranicama američkog ministarstva, u svojstvu predsjednika VSTV-a bio je umiješan u koruptivne radnje koje su uključivale korištenje političkog utjecaja i službene moći za osobnu korist. Tvrde da postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija koristio svoj položaj za pribavljanje koristi uplitanjem u pravosudne procese, kao i manipulacijom prilikom imenovanja sudaca pri zapošljavanju u javne službe.

Osim Tegeltije, State Department označio je njegovu suprugu Tijanu nepodobnom za ulazak u Sjedinjene Države. Par se u međuvremenu razišao, a ona se našla u nezgodnoj situaciji. Naime krajem prošle godine na poznatom skijalištu Jahorini uhićen je Mladen Samardžija, jedan od najtraženijih bjegunaca u Europi. Sa Samardžijom je tada u apartmanu bila i Tijana Tegeltija te je privedena na obavijesni razgovor.

Tegeltija je za čelnika VSTV-a imenovan 2014. godine s pozicije predsjednika Osnovnog suda u Banjoj Luci. Od početka njegova mandata u VSTV-u prate ga optužbe da je pod političkim utjecajem, pisala je svojevremeno Al Jazeera. Premda je on to negirao, često se nalazio u društvu visokih političkih dužnosnika. Objavljujući snimak tonskog zapisa, poduzetnik iz Velike Kladuše rekao je da ga je Tegeltija primio u banjalučkom kafiću kako bi razgovarali o njegovom slučaju koji se vodio na sudu, a zatim mu je preko posrednika poslao mito.

Tužiteljstvo BiH kasnije je odbacilo odgovornost Tegeltije u ovom slučaju, a protiv poduzetnika otvorena je istraga za nezakonito snimanje. Također, portal Istraga objavio je audiosnimku na kojoj muškarac u telefonskom razgovoru uvjerava žensku osobu da će razraditi taktiku imenovanja njezine sestre na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci, a da se pritom izbjegne dojam o sukobu interesa. Tegeltija je i ovog puta odbacio da se na snimci nalazi on, navodeći da je riječ o visokosofisticiranoj montaži Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Dodik je cijelo vrijeme čvrsto stajao iza Tegeltije tvrdeći da se radi o politički motiviranim napadima.

'Žele istjerati Tegeltiju iz VSTV-a ugrožavajući ga i šaljući poruke da će ga ubiti u Sarajevu. Poruke o ubojstvu mene i drugih ljudi su svakodnevne. Tko god predstavlja interese RS-a, proći će ovako kao Tegeltija. Nije ovo samo specifičan odvojen slučaj, imamo opću harangu vezanu za atmosferu koja se navodno treba pripremiti dolaskom (Joea) Bidena na mjesto predsjednika (SAD)', ustvrdio je tada Dodik, a on se također već niz godina nalazi pod sankcijama SAD-a.