TOPLINSKI VAL

Temperature danas idu i do 37 °C: Četiri grada na udaru velikih vrućina

22.08.2023 u 06:20

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je u ponedjeljak upozorenje na toplinske valove idućih dana širom Hrvatske. Četiri grada su na udaru velikih vrućina: Knin, Rijeka, Split i Dubrovnik. Pred nama je sunčan i vruć utorak, ponegdje i vrlo vruće. Vjetar na kopnu većinom slab, duž obale ujutro slaba i umjerena bura, a poslijepodne jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 32 do 37 °C, izvijestio je DHMZ

Vrhunac toplinskog vala tek slijedi. 'Možemo očekivati jačanje toplinskog vala, ne samo na Jadranu, nego i u kontinentalnom dijelu. Već ujutro na Jadranu će biti vruće, u Dubrovniku će tako najniža temperatura prije izlaska sunca biti 30 Celzijevih stupnjeva', rekao je meteorolog Nove TV Ivan Čačić.

Moguće je da je riječ o jednom od najsnažnijih toplinskih valova ovog ljeta. 'To ćemo vidjeti naknadnim istraživanjem, ali sigurno će biti jedan od najsnažnijih. Pogotovo tamo u drugom dijelu tjedna', dodao je Čačić.

Na pitanje što je s olujama, meteorolog kaže:

'Prema današnjem prognostičkom materijalu, potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak očekujemo izražajni prodor sa sjeverozapada. Sada samo ovisi o tome hoće li zahladiti u prizemlju ili po visini. Ako zahladi najprije po visini, tada možemo očekivati zaista žestoke oluje i superćelijske kumulonimbuse. Naravno, o tome svakako treba pratiti vremenska izvješća pa ćemo vidjeti hoće li taj prognostički materijal biti dosljedan kao što je to bilo i do sada.'

Opasnost do toplinskih valova do kraja tjedna

Vrlo velika opasnost od toplinskih valova od utorka do petka najavljena je za riječko i dubrovačko područje, a do srijede na kninskom i splitskom području. Za te je gradove do kraja tjedna izdano crveno upozorenje.

Velika opasnost od toplinskih valova u četvrtak i petak bit će i u Osijeku, za koji je izdano narančasto upozorenje, dok je za petak narančasto upozorenje izdano i za Zagreb, Karlovac i Gospić.

  • +15
Riječko područje zahvatio je novi toplinski val Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Savjeti tijekom toplinskog vala

'Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova. U kritičnom razdoblju između 11 i 17 sati preporučeno je ne izlagati se direktno suncu, ne izlaziti, boraviti unutra, prozračiti prostore. Ako ljudi izlaze, trebaju se zaštititi faktorom, kapom i piti dosta tekućine', rekli su ranije Hini iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu.

Građanima poručuju da od 10 do 17 sati tijekom vrućih dana izbjegavaju izlazak na sunce, a ako već moraju izaći, trebaju odjenuti svjetliju odjeću, staviti šešir, piti tekućinu, držati se rashlađenih prostora, izlaziti ranije ujutro ili kasnije navečer.

Između ostaloga, savjetuje se piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

  • +14
Vrućine u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Također, savjetuje se isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu, izbjegavati naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, obično u ranim jutarnjim satima. Djecu i životinje ne smije se ostavljati u parkiranom vozilu.

Posebnu pažnju treba posvetiti novorođenčadi i maloj djeci i za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te ih odjenuti u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.