JAVNA NABAVA

Sve greške koje je na HRT-u pronašla revizija

16.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Državna revizija pročešljala je postupke javne nabave provođene u prethodne tri godine u 20 javnih poduzeća, između ostalih i na HRT-u koji se našao na listi onih kojima se našlo najviše propusta. Nabavljale su se tako usluge bez javne nabave, naručivale su se emisije koje se nisu emitirale, pojedina roba nije se mogla ugraditi jer nije bila kompatibilna s postojećom na Prisavlju

Revizija je tako utvrdila da je u mandatu Gorana Radmana bilo nepravilnosti i propusta koji se odnose na planiranje javne nabave, unutarnje akte Ustanove, dokumentaciju za nadmetanje, odabir dobavljača, pravodobnost provedbe postupaka javne nabave, nabavu vozila i informatičke korisničke opreme putem operativnog najma, usluge odvjetničkih društava, objavu obavijesti o zaključenim ugovorima, zaštitu interesa Ustanove, planiranje, proizvodnju i emitiranje programa te nabavu djela od neovisnih proizvođača.

Pojedine nabave, smatra revizija, nisu obavljene u skladu s donesenim godišnjim planovima nabave, odnosno postupci javne nabave nisu provođeni pravodobno.

Revizija u nalazu iznosi i niz zanimljivih primjera pronađenih na HRT-u iz kojih je razvidno kako se sustav javne nabave nije poštovao, zaobilazio te kako su pojedine nabave blago rečeno traljavo odrađene.


Tako su za nabavu studijskog videozida u prosincu 2014. donesene dvije odluke o odabiru. Nakon dopisa odabranog ponuditelja da neće biti u mogućnosti isporučiti ekrane zbog obustave proizvodnje uslijed zastarjele tehnologije, u veljači 2015. donesena je odluka o poništenju grupe za ekrane. Zbog nedovoljno istraženog tržišta prije pokretanja postupka nabave, provođenja ponovljenog postupka javne nabave ekrana te nepravodobnih osiguranih tehničkih uvjeta za korištenje, sustav za generiranje i upravljanja sadržajem videozida u vrijednosti od 2,7 milijuna kuna za tu godinu nije iskorišteno.

Naručili robu koja ne odgovara

Priča s mrežnom infrastrukturom u vrijednostiod 2,2 milijuna kuna posebno je zanimljiva. Roba je HRT-u isporučena koncem 2014., a do lipnja 2016. nije stavljena u funkciju. Obrazloženje s Prisavlja kaže da nije zato što nisu ispunjeni uvjeti za ugradnju s obzirom na to da mrežni preklopnici ne odgovaraju postojećim ormarima i fizički ih nije moguće ugraditi, a predviđeno je spajanje na centralnu lokaciju brzinom koju ne podržava postojeća optika.

Za nabavu usluga proširenja sustava za upravljanje dokumentima u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna u prosincu 2015. zaključen je ugovor za obavljanje usluga do početka rujna 2016. Do vremena obavljanja revizije nisu okončane faze koje su preduvjet stavljanja sustava u funkciju.

Za usluge stalnog istraživanja gledanosti programa za 2014. mjesečno je pružatelju usluge plaćano 409 tisuća kuna što je za 112 tisuća kuna više u odnosu na 2013. kada je plaćano 297 tisuća zbog uvođenja u sustav mjerenja gledanosti četvrtog kanala.

Prema projektu Utvrđivanje metode mjerenja uspješnosti programa o sustavu mjerenja uspješnosti programa i kanala, koji je u ožujku 2013. izradio unutarnji stručni tim, utvrđen je između ostalog prijedlog da sustavom elektroničkog mjerenja gledanosti ne budu obuhvaćeni specijalizirani kanali, nego samo opći (prvi i drugi) u cilju smanjenja troškova istraživanja. Iz spomenutog proizlazi da obujam usluga nije usklađen s donesenim projektom.

Poštanske usluge bez javne nabave

Nabava poštanskih i dopunskih usluga tijekom 2013. te do konca svibnja 2014. u vrijednosti od 17,1 milijun kuna obavljena je bez provedenih postupaka javne nabave. Bez javne nabave naručene su agencijske usluge za smještaj i prijevoz u zemlji i inozemstvu za period od siječnja do početka travnja 2013. u iznosu 2,4 milijuna kuna. U razdoblju od 2013. do 2015. su bez provedenih postupaka javne nabave obavljene usluge čišćenja u iznosu 1,9 milijuna kuna. Revizija navodi i da je u 2013. korišteno 128, a u 2014. i 2015. 119 vozila za koje se ne izdaju interni nalozi. Uvidom u evidencije o korištenju vozila utvrđeno je da se kod pojedinih mjesta troškova navedena vozila ne koriste ili se minimalno koriste.

U razdoblju od 2013. do 2015. HRT je koristio usluge 20 odvjetničkih društava s kojima je zaključeno 45 ugovora o uslugama u vrijednosti do 4,9 milijuna kuna te dva ugovora za zastupanja po tužbama u inozemstvu.

Koncem prosinca 2013. u Pravnim poslovima HRT-a bilo je pet pravnika, a koncem prosinca 2015. ih je zaposleno deset. U razdoblju od 2013. do konca 2015. obračunati su troškovi odvjetničkih društava u iznosu od 4,2 milijuna kuna, a bruto plaće isplaćene pravnicima HRT-a iznosile su 3,4 milijuna kuna.

Revizija smatra da HRT nije utvrdio načine i kriterije dodjele pravnih poslova odvjetničkim društvima. U nalazu se navodi i da javni RTV servis koristi i odvjetničke usluge u postupcima prisilne naplate mjesečnih pristojbi. Navedene usluge nisu uključene u plan nabave te se za njih ne provodi postupak prema Zakonu o javnoj nabavi s obzirom na to da navedena naknada nije trošak Ustanove nego je plaća ovršenik.

Državni ured za reviziju predlaže preispitati opravdanost korištenja odvjetničkih usluga te utvrditi načine i kriterije dodjele poslova odvjetničkim društvima.

Usluge bez garancija

Revizija je upozorila i na propust koji se odnosi na činjenicu da su sklapani ugovori koji ne sadrže nikakve garancije od naručitelja da će izvršiti ugovorne obveze. Tako od pregledanih 90 postupaka javne nabave ukupne vrijednosti 355 milijuna kuna kod 46 postupaka u vrijednosti 124 milijuna nisu ugovarane kazne u slučaju neizvršenja u ugovorenom roku, što ima za posljedicu kašnjenje u obavljanju usluga i izvođenju radova te neizvršavanje usluge i isporuke.

Također, napominje se u izvješću, od pregledanih 90 postupaka javne nabave ukupne vrijednosti 355 milijuna kuna za 56 postupaka u vrijednosti 150 milijuna kuna ugovori su zaključeni nakon početka obavljanja usluga i radova te isporuka roba. Jamstva nisu pribavljena za 20 postupaka javne nabave u vrijednosti od 55,7 milijuna kuna.

Osvrnula se revizija i na nabavu djela od neovisnih proizvođača, a tamo je pronađeno da su u razdoblju od 2013. do 2015. nabavljena djela koja nisu emitirana. Obrazloženja zašto su nabavljena, a nisu emitirana nema, ali se zna da je njihova vrijednost 1,3 milijuna kuna