nije iznenađena odlukom

Stručnjakinja otkrila kako će izgledati Milanovićeva inauguracija: 'Bit će jednostavno, ali svečano'

17.01.2020 u 20:30

Bionic
Reading

Izrabrani predsjednik Zoran Milanović jučer je objavio da se njegova inauguracija neće održati na Markovu trgu nego na Pantrovčaku. Reakcije se ne stišavaju, a svoje mišljenje dala je i bivša ravnateljica Državnog protokola i protokola predsjednika Republike Milada Privora

'Nisam iznenađena ovakvom odlukom izabranog predsjednika jer je Milanović jedna osoba koja je svoja i na svoj način uvijek bila. Vjerojatno to nije jedino iznenađenje koje će imati. Bit će više onoga drukčijega nego je dosad bilo', kazala je Privora za RTL.

'To je najsvečaniji čin u jednoj državi i on treba biti svečan. Ne samo radi čina, nego i radi naroda koji to gleda. Inauguracija će imati, u mogućnostima u kojima je zamišljeno, vrlo svečani ton. Od samog ceremonijala, svi elementi moraju biti obuhvaćeni koji su predviđeni Ustavom, pa do odijevanja', kazala je Privora i dodala da to mora biti događaj koji će se pamtiti.

Na pitanje, voli li pristup kojim je krenuo Milanović, Privora je kazala da voli ceremonijale. 'On daju glamur događaju. I gledatelji očekuju taj glamur, ali dobit ćemo jednostavnost koja će nas možda ugodno iznenaditi', kazala je Privora. 

Naglasila je da je to 'svečanost naroda, a ne samo jedne izabrane osobe'. 'To je svečanost naroda i svi se tome radujemo. Zato je ranije tako bilo napravljeno', kazala je i dodala kako joj je enigma zašto je od 2000. godine upitna lenta.

'Ne znam zašto je upitna lenta? Ustav je u članku 11. rekao o zastavi, grbu i himni, ali je rekao i da će zakonom biti utvrđen izgled, upotreba i zaštita tih elemenata kao i ostalih državničkih elemenata kao što su lenta i zastava predsjednika države. Možemo i to povezati na način da otada nije poštovan zakon', kazala je. 

'Pozvani su samo nužni da se zadovolji trodioba vlasti i načelnik Glavnog stožera. Lijepo je da su pozvane osobe iz njegove kampanje koje su zaslužne za Milanovićev dolazak na Pantovčak. Uobičajeno je i da će biti prisutna prva dama. Svakako će to biti nešto što je jednostavno, ali svečano', zaključila je Privora.