teške riječi

Milanović izvrijeđao Omejec, javila se pravobraniteljica, a lijeve političarke - šute

20.03.2024 u 14:55

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u srijedu je, komentirajući izjavu predsjednika Republike o Jasni Omejec, poručila kako osuđuje svaki oblik seksizma i diskriminacije žena koje obnašaju javnu i/ili političku dužnost.

„U svom radu pravobraniteljica osuđuje svaki oblik seksizma i diskriminacije žena koje obnašaju javnu i/ili političku dužnost“, komentirala je Višnja Ljubičić Hini upit o izjavi predsjednika Republike u kojoj je bivšu predsjednicu Ustavnog suda Jasna Omejec nazvao „političkom priležnicom”.

Ljubičić je pritom uputila na priopćenje u kojem, uoči trojih redovnih izbora u ovoj godinu, podsjeća sve izborne sudionike, javne osobe i dužnosnike i sveopću javnost na „obvezu korištenja komunikacijskih obrazaca“ kojima se poštuju osobno dostojanstvo i ljudska prava drugih osoba.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić (Most) je na putu izvan Hrvatske i nije bila dostupna za komentar.  

SDP-ova Sabina Glasovac, poznata po svom zauzimanju za prava žena, nije odgovorila na telefonski poziv, a ni na poruku s upitom o predsjednikovoj izjavi.

Na telefonski poziv nije odgovorila ni Dalija Orešković (SSIP) koja je umjesto komentara na predsjednikovu izjavu poslala presudu zagrebačkog Upravnog suda iz siječnja 2019. kojim je odbijen tužbeni zahtjev Omejec protiv odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u vrijeme dok ga je vodila Orešković.

Marijana Puljak (Centar) javila se na telefonski poziv, ispričala obvezama u Bruxellesu, te uputila na glasnogovornicu svoje stranke Anu Lučin koja je obećala proslijediti stav stranke, odnosno predsjednika Centra Ivice Puljka, čim bude dostupan.