predsjednik i kandidat

Stručnjak objasnio što bi Ustavni sud mogao odlučiti o Milanoviću

17.03.2024 u 19:35

Bionic
Reading

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i stručnjak za ustavno pravo Đorđe Gardašević gostovao je u intervjuu tjedna na N1 televiziji te je komentirao potez predsjednika Zorana Milanovića da se kandidira na parlamentarnim izborima

Na pitanje je li mu s ustavnopravnog aspekta problematična situacija po kojoj Zoran Milanović ne bi bio kandidat na listi, ali po kojoj bi figurirao ili možda čak vodio kampanju kao premijerski kandidat SDP-a, Gardašević je kazao da smatra da se predsjednik Republike, dok god je predsjednik, ne bi trebao miješati u političku utakmicu i izbornu kampanju.

'On je institucija izdvojena iz političke igre i nema mjesta u toj kampanji', dao je svoje mišljenje Gardašević u razgovoru za N1. Rekao je i što misli da bi u ponedjeljak mogao odlučiti Ustavni sud, a koji je najavio da će se očitovati o Milanovićevoj izjavi da će biti na izbornoj listi SDP-a.

'Mislim da će Ustavni sud u očitovanju reći da predsjednik ne može biti kandidat na izborima. Eksplicitne zabrane nema. Iz cjeline Ustava proizlazi da on ne može biti dio te kampanje, ali Ustavni sud će se po meni pozvati na svoju raniju praksu, gdje je u predmetu iz 2011. godine, u kojem nije bilo eksplicitne zabrane, rekao da ne može biti ni kandidat na listi ni nositelj liste', kazao je Gardašević. To je slučaj Branimir Glavaš, koji je bio pravomoćno osuđen za jedno kazneno djelo. Zatim se pokušalo to da on bude nositelj liste na tim izborima.

  • +19
Zoran Milanović na sjednici Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'DIP je to dopustio i rekao da nema eksplicitne zabrane i sad dolazi ključno određenje Ustavnog suda. Čak iako ne postoje eksplicitne zabrane, postoje neke implicitne, inherentne, koje proizlaze iz cjelokupnog ustavnog sustava, a one brane da se osoba u kaznenom djelu kandidira i kao nositelj liste. Mislim da će to biti na tragu toga, ali napominjem da ovo nije kazneni predmet', poručio je ustavni stručnjak te smatra da će mu na taj način zapravo zabraniti kandidiranje i da istupa. Vjeruje da će Ustavni sud prilično 'zagrabiti' i da će dati širu sliku tumačenja.

'Mislim da će zabraniti Milanoviću i da bude na listi i da sudjeluje u kampanji. Stajališta Ustavnog suda su obvezna za sve, pa i za predsjednika, a ovo je prilika da Ustavni sud djeluje. Ustavni sud je mogao pričekati da se krene u formiranje izbornih lista, a mogao je i sada. Mislim da je dobro da preventivno reagira i da upozori o čemu se tu radi', objašnjava Gardašević.