darko obradović

Stručnjak o istrazi nestanka djevojčice: Vjerojatno je došlo do preokreta

28.03.2024 u 22:23

Bionic
Reading

Dvogodišnja djevojčica Danka Ilić, koja je u utorak poslijepodne nestala ispred obiteljske vikendice u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, još nije pronađena. Stručnjak za sigurnost Darko Obradović za Dnevnik Nove TV govorio je o potrazi za nestalom djevojčicom

'Mi vidimo da dolazi do napretka u istrazi onda kada se može eliminirati krivično djelo otmice. Policija raspolaže dovoljnim brojem dokaza i informacija da može isključiti otmicu, da su provjereni svi granični prijelazi, da su provjerena čvorišta i zapravo govorimo o tome da je sada na djelu forenzika i operativno-taktičke mjere gdje se sužava prostor potrage i krug sumnjvaca', objasnio je Obradović u razgovoru za Dnevnik Nove TV. Govorio je i o tome što majka nestale djevojčice ne može biti ispitana na poligrafu zbog trudnoće i remeti li to istragu.

'Važno je da se formira broj lica koja mogu dati neophodna saznanja po pitanju nestanka djevojčice, s jedne strane, a s druge strane nužno je utvrditi prostorno-materijalne veze, ta tri faktora su sada suštinski važna. Neposredno pred emisiju smo saznali da je policija formirala određena mjesta zločina gdje su razapeti šatori i očito je da se ispod tih šatora provode istražne mjere. I bageri su na terenu kako bi se prokopale određene lokacije. A što se tiče samog poligrafa, ne kaže se džabe blagoslovljeno drugo stanje - trudnica može prevariti poligraf, kao i srčani bolesnici i ta lica nisu pogodna za poligraf, ali mislim da je to zadnja mjera kad se iscrpe materijalni dokazi', rekao je Obradović. Rekao je da misli da policija drži istragu pod kontrolom.

  • +5
Potraga za djevojčicom Dankom traje treći dan Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

'Mislim da policija drži stvar pod kontrolom iz razloga što je potraga obustavljena, a potraga nikad ne bi bila obustavljena da se nisu pojavili materijalni tragovi ili saznanja koja idu u prilog obustavljanju. Razlog je i taj da se radi o ranjivoj kategoriji, žrtva je dijete od dvije godine, koje ne može o sebi brinuti i samim tim ne bi se otkazivala potraga da nije došlo do nekih preokreta u ovoj istrazi', kaže Obradović. Jasno je, smatra, da se Danka nije samo udaljila od kuće ili da ju je netko odnio izvan naselja.

  • +7
Bor: Potraga za djevojčicom Dankom Ilić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

'Bliže nam se možda i crne slutnje, no svaka otmica i svaki nestanak je slagalica za sebe jer utječu kako individualni tako i vanjski faktori. Ne možete na osnovu ranijih slučajeva izvući analogiju i definitivno reći je li osoba ili nije među živima. Do sutra ujutro će se staviti definitivna točka na ovaj slučaj', rekao je Obradović za Dnevnik Nove TV.