ministar rada

Piletić komentirao prosvjede, o ostavci kaže: 'Iz kojih razloga?'

09.02.2024 u 20:08

Bionic
Reading

'Povišice što se tiče plaća - rekli smo da očekujemo da uredbu donesemo do kraja veljače da bude u primjeni u ožujku. To znači da bi plaće za ožujak s isplatom početkom travnja trebale biti isplaćene po novoj uredbi po uvećanim koeficijentima i značajno većim plaćama no što su bile do sad', odgovorio je ministar rada Marin Piletić na pitanje hoće li biti povišice već u idućem mjesecu

Ministar rada Marin Piletić rekao je kako je već nekoliko puta odgovorio da se ne boji štrajkova i prosvjeda uoči izbora.

'Sa svim ovim ljudima koji su bili lideri prosvjeda ponovno ćemo sjesti. Ne odustajemo od cilja da povećamo plaće. Po prvi put imamo prosvjed u trenutku kada Vlada povećava plaće. Izbori? To znate i sami da ovisi o predsjedniku Republike…Ako Vlada dobije povjerenje sigurno će nastaviti s kontinuiranom politikom povećanja plaća', komentirao je Piletić za RTL Danas.

Kaže kako se u ovoj ekipi Vlade nalaze zato da poboljšaju materijalni status i učitelja, nastavnika, profesora, znanstvenika.

'Radimo to mjesecima, stručne službe i više godina zajedno sa Svjetskom bankom i upravo je Vlada želeći poboljšati materijalni status svih javnih službenika krenula u proceduru', ističe ministar rada.

Na pitanje kako je očito da je dio učitelja i nastavnika nezadovoljan te jesu li spremni podebljati ponudu, Piletić odgovara:

'Mi smo spremni sjediti sa svim našim socijalnim partnerima i čelnicima Preporoda koji su za razliku od drugih sindikata poslali očitovanje gdje koeficijente nisu spomenuli. Stipić kaže 'Premijeru mi smo ovdje zbog koeficijenata'. Jutros kaže da nisu bitni. Netko se mora dogovoriti…'.

  • +14
Najbolji transparenti s prosvjeda prosvjetara Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

Kaže kako su spremni izdvojiti orgoman iznos u proračunu za rekordno povećanje plaća u javnom sektoru i upravo je to ponuda Vlade.

'Vidjet ćemo i zahvaljujem svima koji su poslali konstruktivne prijedloge, već smo neke stvari popravili i modificirali i to će biti vidljivo. I jutros sam najavio da kada imamo kompletnu analizu što su naši socijalni partneri poslali Vladi - ne putem transparenta i poruka - nego sve ovo vrijeme koje su imali da dostave mišljenje na tekst uredbe - vidjeti što je realno i moguće ', komentirao je prosvjede Piletić.

Na upit hoće li uvažiti sve zahtjeve liječnika, ministar kaže kako su oni spremni.

'Kad sagledamo sve zahtjeve koji su pristigli i koliki je fiskalni kapacitet još jedanput sjesti s našim partnerima i reći što je moguće i realno i tako biti podrška da, ako je došlo do propusta - to ispravimo. Imamo li ponudu B? Imamo otvoren partnerski odnos i jasan cilj. Veće plaće, transparentni sustav i kontinuirano usavršavanje sustava plaće. Danas ste mogli čuti neistinu da cementiramo sustav plaća za sljedećih 20 godina', odgovorio je.

Jeste li spremni podnijeti ostavku kao što vas traže?, pitali su ga dalje.

'Pa, dakle, iz kojih razloga? Moja ostavka, ako ne ispunimo ovo što smo si dali kroz program rada Vlade - povećati plaće i u to predvidjeti proračun 880 milijuna eura - ako to ne realiziramo moj mandat ministra zaista više nema smisla. Ova Vlada je napravila takve iskorake u sustavu plaća i to ogromna većina djelatnika i zaposlenih u državnim javnim službama vide i zbog toga većina nije bila na Markovu trgu nego čekaju uredbe', odgovorio je ministar rada Marin Piletić.