kontroverzna odluka

Srpska pravoslavna crkva odlikovala Vojislava Šešelja

11.09.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodijelila je odličje Svetog vladike Mardarija vođi radikala Vojislavu Šešelju, priopćila je Srpska radikalna stranka.

Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je u ime vladike Longina dodijelio vladika Irinej, koji je, kako se navodi u priopćenju, rekao da mu je “pripao dio časti i ugodna dužnost da u ime cijenjenog vladike Longina uruči ovo divno odličje u ime divnog Božjeg tješitelja, sveca, našeg gotovo suvremenika, Svetog brata Mardarija”, prenosi N1.

Šešelj je izrazio kako mu je zadovoljstvo i čast “kao nedostojan” primiti ovo visoko crkveno odlikovanje, dodaje se u priopćenju.

Vođa radikala dodao je kako je, dok je boravio u Americi, Kanadi i Australiji, zatekao Srbe tamo “podijeljene, zavađene krvlju i nožem”.

“Pokušao sam, na svakom mjestu gdje sam ostao, prevladati ovaj rascjep, ujediniti crkvu i imao sam dosta uspjeha. Prvi put su dolazili jedni drugima u crkvene domove, crkve, samostane, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla uvelike otvorio put da se to doista postigne”, rekao je Šešelj.

  • +3
Vojislav Šešelj Izvor: Profimedia / Autor: VALERIE KUYPERS / AFP / Profimedia

Podsjećamo, Vojislav Šešelj je 2018. osuđen na deset godina zatvora od strane Haškog suda zbog poticanja na progon, deportaciju i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.