redefiniranje ljevice

Skoko: Milanović sklon koaliciji s Mostom i Domovinskim pokretom

16.03.2024 u 20:26

Bionic
Reading

Komunikacijski stručnjak Božo Skoko misli da će odluka predsjednika Zorana Milanovića da se uključi u parlamentarne izbore kao premijerski kandidat radikalno promijeniti dinamiku kampanje. Skoko je za Dnevnik HRT-a rekao da je ovom odlukom otvoren prostor za suradnju desnice s SDP-om, a da je prostor na ljevici sužen te će morati doći do redefiniranja odnosa

Skoko napominje da je Milanović unio jednu potpuno drugačiju dinamiku: sve predizborne taktike i strategije moraju se mijenjati i podložiti potpuno novoj situaciji.

'Da je jučer Zoran Milanović podnio ostavku - mislim da bi imao daleko veće izglede i daleko više šanse', rekao je. 'Nakon reteriranja da zadrži poziciju predsjednika, mislim da je donekle pokazao da nije baš do kraja uvjeren da bio mogao izvesti taj veliki potez', dodao je Skoko za Dnevnik HRT-a.

Kako kaže, angažman Milanovića ljevica doživljava kao dolazak Mesije. 'Ljevica ga je dočekala kao Mesiju, u četiri godine nisu mogli izroditi novog lidera koji bi mogao bi pandan Andreju Plenkoviću', istaknuo je. Ovo je, kako kaže - sigurno 'vjetar u jedra SDP-u, ali s druge strane i nizu lijevo-liberalnih stranaka. 'Morat će redefinirati dio svog programa, ali i međusobne odnose, jer ova situacija mijenja sve', ustvrdio je.

Tri opcije za razrješenje ustavnopravne krize

Govoreći o opcijama za razrješenje ustavnopravne krize koja je nastala objavom predsjednika Milanovića, Skoko je istaknuo tri ishoda do kojih može doći. Prva je da Ustavni sud ne dozvoli predsjedniku - što je Skoki najlogičnije - da bude nositelj liste, jer je to nespojivo s obnašanjem dužnosti predsjednika. Samim time bi ga natjerali na podnošenje ostavke pa da onda predsjednik Sabora preuzme dužnost. Druga je opcija da ostane sve po starom, a to bi 'bilo jako loše za hrvatsku demokraciju i ustavno-pravni poredak. Izazvalo bi daleko više pitanja, nego odgovora'. Treća opcija je da Ustavni sud naloži da se Milanović makne kao nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici, ali to ga ne obvezuje da kasnije ne bude kandidat za premijera. U praksi bi to značilo da će on nastaviti voditi kampanju s Pantovčaka, a obnašati dužnost predsjednika. Komentirajući Milanovićevu izjavu o 'Vladi nacionalnog spasa' Skoko ističe da predsjednik nije nesklon desnim politikama.

  • +29
Zoran Milanović na presici SDP-a najavio da ide na parlamentarne izbore Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Pored ovih okupljenih 10 stranaka oko SDP-a, sigurno da je Zoran Milanović sklon u toj koaliciji vidjeti Domovinski pokret i Most. Sigurno oni imaju i više zajedničkih tema, nego što ih Zoran Milanović ima sa strankama ljevice', rekao je. Vlada nacionalnog spasa, kako kaže - dobro zvuči, ali smatra kako Hrvatska nije u situaciji da joj je potrebna koalicija Radničke fronte i Mosta. 'Bit će jako zanimljivo vidjeti gdje će naći dodirne točke', dodao je.

Govoreći o gubitnicima ovakvog razvoja događaja, Skoko je istaknuo kako se Možemo nalazi u nezahvalnoj situaciji. 'HDZ ima laku zadaću, moći će protukampanju personalizirati na Zorana Milanovića kojem brojke - dok je bio premijer - ne idu u prilog', kazao je. Kako je pojasnio ipak će morati promijeniti svoje strategije i uključiti emocije u kampanju. 'Vidimo da se neke stranke na lijevo-liberalnoj strani ne snalaze. Možemo će morati redefinirati svoj odnos prema SDP-u i Zoranu Milanoviću', nastavio je, dodajući da Sandra Benčić gubi svrhu svoje kandidature za premijerku.