koalicijski potencijal

Široki raspon: U Milanovićevoj vladi bilo bi mjesta i za Penavu i Benčić

19.03.2024 u 06:09

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović u petak je unio metež na hrvatsku političku scenu objavom kandidature za premijera. U međuvremenu ga je zaustavio Ustavni sud, ali je pitanje kako će se sve rasplesti.

Više od 13 godina prošlo je od trenutka kad je prvi put postao premijer, i tada sa pričom o zaustavljanju propadanja zemlje nakon osam godina HDZ-ove vlasti. Njegov tadašnji prvi potpredsjednik Radimir Čačić, podsjeća da su i onomad bili koalicija. "Samo što su dvije stranke potpuno definirale tu koaliciju u smislu većine, ali je bila koalicijska. Istina, nije bilo desnih stranaka", kaže Čačić za Danas.hr.

Pitanje je i koliko je bilo lijevih. Željka Antunović bila je potpredsjednica vlade premijera Račana, marginalizirana je u stranci kada ju je preuzeo Zoran Milanović. Već tada joj se, kaže, njegov stil nije sviđao, "zbog načina upravljanja strankom koji je bio posve nedemokratičan, zbog ponižavanja članova stranke, zbog retorike koja nije funkcionirala, zbog toga što je SDP počeo tada rapidno gubiti svoju politiku".

A koliko se tek toga u međuvremenu još mijenjalo. Predsjednika s karakterom i njegovo novo normalno mahom su birali lijevo naklonjeni birači, da bi on napravio zaokret. "Jedan osvjedočeni ljevičar postao lider takozvane hrvatske desnice, i ta desnica sada unisono kliče gospodinu Milanoviću", izjavio je tako Miroslav Škoro, bivši kandidat za predsjednika Republike, u siječnju 2022.

Dovoljno je pogledati samo naslovnice desnih tjednika - od King Konga koji rastura ljevičarski rezervat, do državnika kakvog je Hrvatska čekala. A kako i ne bi, kada je dijelio odlikovanja postrojbama HVO-a, vratio ih Branimiru Glavašu, Milorada Pupovca nazivao bijednikom, a o osuđenom ratnom zločincu govorio ovako, "Praljak je na kraju, umjesto da služio još par godina, oduzeo sebi život, a bio je u punoj snazi i ne tako star. Ja imam neki respekt prema tome".

Nije imao baš neki respekt ni prema kritičarkama njegovih posjeta famoznom klubu u Slovenskoj, svi pamte kako ih je nazvao "samodopadnim narikačama". Iako su tadašnje narikače danas spremne priječi preko toga, za neke je to odraz Milanovićeva odnosa prema ženama. "On je onaj koji ne trpi žene, koji o ženama ima krajnje negativno mišljenje i u pravilu ih svrstava u osobe nižega reda", kaže Željka Antunović.

  • +6
Zoran Milanović u Vela Luci Izvor: Cropix / Autor: Livio Andrijic

Zato se lijepo družio s prvacima demokracije poput Milorada Dodika i Viktora Orbana. A svjetski mediji u svojim izvještajima spominju Milanovićeve populističke pa i proruske stavove. Hoćemo li eventualno s Milanovićem kao premijerom dobiti novog Orbana?

"Nećemo dobiti novog Viktora Orbana, niti će on okrenuti zemlju ka Rusiji, niti je proputinovski orijentiran, o tome spora nema", uvjeren je Radimir Čačić.

Ima spora i biti će ga oko sastava te eventualne druge Milanovićeve vlade. "Glasali za SDP, Možemo, Domovinski pokret, Most, sve je dobro, ništa nije loše. Oavo su vremena u kojima se borimo - virtualno, ne stvarno - na život i smrt", opisao je danas situaciju sam Milanović.

Drugim riječima, ispada da bi u njegovoj vladi nacionalnog spasa bilo mjesta i za nepomirljive poput Sandre Benčić i Ivana Penave. "Što se mene tiče neprihvatljivo i teško izvedivo", misli Željka Antunović, dok je Radimir Čačić optimističniji u uspjeh i takvog društva, "jer zajednički nazivnik koji vodi Hrvatsku prema boljem je dovoljno širok da takva vlada zavrjeđuje biti formirana i zaustaviti ovo zarobljavanje države, društva i institucija".