GRUPIRANJE ISLAMISTA

Sinajska podružnica Islamske države prisegnula novom vođi

02.11.2019 u 18:47

Bionic
Reading

Podružnica Islamske države s egipatskog poluotoka Sinaja prisegnula je novome vođi kojega je skupina imenovala nakon smrti Abu Bakra al-Bagdadija, objavljeno je u subotu iz podružnice.

Članovi podružnice IS-a sa Sinaja, koji su pokrenuli pobunu protiv egipatske države, objavili su fotografije dvadesetak boraca kako stoje među drvećem uz natpis na kojemu stoji da su se zakleli na vjernost Abu Ibrahimu al Hašemiju al Kuraišiju.

Kuraiši je u četvrtak imenovan vođom grupe u audio poruci kojom je potvrđena Bagdadijeva smrt. Zavjetovao se na osvetu Sjedinjenim Državama.

Američke specijalne snage ubile su Bagdadija u napadu na sjeverozapadu Sirije.

lslamska država neprestano je od ožujka, otkako je izgubila i posljednji značajan dio teritorija u Siriji, pribjegavala gerilskim napadima, a nakon Bagdadijeve smrti preuzela je odgovornost za razne napade u više zemalja. Sukob na Sinajskom poluotoku eskalirao je pošto je 2013. godine vojska srušila predsjednika Mohameda Mursija iz Muslimanske braće.

Egipatske kopnene i zračne snage početkom prošle godine pokrenule su veliku ofenzivu na Sjeverni Sinaj. Na tom se području nastavljaju vojne operacije i napadi militanata.